TUZLARIJE - BILTEN TK

13.06.2013.
Održana Prva vanredna sjednica Vlade TK




Vlada Tuzlanskog kantona Vlada Tuzlanskog kantona imenovala je danas Komisiju za kadrovska pitanja. Za predsjednika Komisije postavljen


Vlada TK donijela je Odluku o prenosu sredstava Službi za zapošljavanje TK radi uplate dijela doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenika četiri privredna društva. Prema Odluci Vlade, riječ je o iznosu od 888.316, 27 KM za socijalno zbrinjavanje, odnosno uplatu doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje radnika koji su stekli uslove za penzionisanje, a ostali su bez radnog angažmana. Ukupno 59 radnika Livnice čelika Tuzla, Tvornice transportnih uređaja, Aide i Elektromontaže steći će ovim uslove za penzionisanje.

Također Vlada je danas dala i nalog za prijenos sredstava sa namjenskog depozita kod Razvojne banke FBiH na račun Službe za zapošljavanje TK.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je danas saglasnost na Program raspodjele sredstava za intervencije javnim preduzećima i privrednim društvima. Riječ je o 1.060.000 KM koje će Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva raspodijeliti privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom. Za samoodrživost privrednih društava planirano je 530.000, 00 KM, a po 200.000, 00 bit će izdvojeno za Program mjera socijalnog zbrinjavanja zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije preduzeća ostali ili ostaju bez posla, kao i za pomoć povezivanja radnog staža zaposlenika koji su proglašeni tehnološkim viškom.

Privrednim društvima koja nisu u mogućnosti plaćati zdravstveno osiguranje uposlenicima Vlada je planirala pomoći sa 80.000, 00 KM, a za provođenje pokrenutih stečajnih postupaka Programom je predviđeno 50.000, 00 KM.

Vlada TK danas je Zaključkom, kao većinski vlasnik kapitala u JP „Šume Tuzlanskog kantona dd Kladanj, zatražila od uprave ovog javnog preduzeća da zaustavi sve aktivnosti u vezi sa prijemom novih zaposlenika dok Vlada i Skupština Tuzlanskog kantona ne rasprave o Izvještaju o poslovanju JP „Šume TK“ dd Kladanj za 2012.godinu.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost na imenovanje doc. dr. Nešada Hotića na poziciju v.d. direktora JZU UKC Tuzla.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK