TUZLARIJE - BILTEN TK

17.06.2013.
Održana redovna sjednica Vlade TK
Iznos dječijeg dodatka 20 KM, za troje i više djece 40

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rudarstvu Tuzlanskog kantona. Razlog za donošenje izmjena i dopuna je potreba da se otklone nedostaci uočeni tokom primjene važećeg zakona. Izmjene se odnose na rad stručne komisije u kojoj će moći učestvovati i predstavnici organa koji je izdao urbanističku saglasnost i okolinsku dozvolu kao i predstavnik rudarske inspekcije.



Zbog činjenica da se radi o zakonu manjeg obima i složenosti Skupština TK će zakon donijeti po skraćenom postupku.

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona. Izmjene Zakona se ogledaju tome da će Uprava policije od budžetske 2014.godine imati status budžetskog korisnika u unutar budžetskog razdjela Ministarstva unutrašnjih poslova TK, umjesto od budžetske 2013. godine kako je to bilo prethodno predviđeno. Nakon današnjeg utvrđivanja, prijedlog izmjena i dopuna zakona upućen je Skupštini Tuzlanskog kantona na donošenje po skraćenom postupku.

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je izvještaje o radu i poslovanju tokom protekle godine niza ministarstava i javnih ustanova. Usvojeni su izvještaji o radu u 2012. Ministarstva pravosuđa i uprave, Ministarstva finansija, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva i Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja.

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je izvještaj o radu u 2012. godini Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla i Zavoda za javno zdravstvo TK Tuzla.

Vlada TK prihvatila je izvještaje o radu i izvršenju finansijskog plana u 2012. godini Komisije za koncesije, Službe za zapošljavanje TK.

Danas su usvojeni i izvještaji o radu u 2012. Javne ustanove Disciplinski centar za maloljetnike TK i Direkcije cesta Tuzla.


Vlada TK prihvatila je i informaciju o stanju turističko – ugostiteljske djelatnosti na području Tuzlanskog kantona u 2012. godini. Prema ovom dokumentu područje Tuzlanskog kantona u turističkom smislu, 2012-u godinu karakterišu jak odraz ekonomske krize na privredna kretanja u kantonu što je dovelo do velike socijalno-ekonomske nesigurnosti i velike finansijske obaveze Turističke zajednice TK. U informaciji je rečeno da ovu oblast treba dodatno normativno urediti donošenjem kantonalnog Zakona o turističkoj djelatnosti. Također se ističe potreba izrade Strategije razvoja turizma 2013-2023. godina, kao osnovnog strateškog dokumenta kojim će se usmjeriti i usmjeravati razvoj turističke djelatnosti.
Ovom prilikom je predloženo da se Informacija uputi Skupštini TK.


Usvojen je i Izvještaj resornog ministarstva o realizaciji proljetne sjetve u 2013. godini za područje TK. Proljetna sjetva planirana je na nešto više od 49.500 ha, a realizovana je na površini od nepunih 48.000 ha, navodi se u danas usvojenom Izvještaju o realizaciji proljetne sjetve u 2013. godini za područje Tuzlanskog kantona. Najveće površine, odnosno 66, 67% od ukupno ostvarene proljetne sjetve, zasijane su kukuruzom za zrno i za silažu. Od industrijskog bilja na području Tuzlanskog kantona zasijano je 454 ha što je 74, 79% planiranog, a na 11.242 ha je zasađeno povrće. U okviru grupe povrtnih kultura najveća površina zasađena je krompirom 6.722 ha (59, 79% od ukupne sadnje povrtnih kultura). Ostvarenje sadnje ove kulture je 95, 04% u odnosu na planirane površine, a sve ostale povrtne kulture zasijane su na 4.520 ha, a ostvarenje plana je 93, 97%. Stepen realizacije proljetne sjetve je ove godine veoma visok i kreće se od 82, 57% u općini Tuzla do 102, 47% u općini Kladanj. U 2013. godini je došlo do povećanja sjetvenih površina u općinama Banovići, Čelić, Kalesija, Kladanj, Lukavac i Srebrenik. Znatnije smanjenje sjetvenih površina u ovoj godini u odnosu na prošlu godinu je u općini Gradačac, Teočak i Tuzla dok je u ostalim općinama skoro u nivou prošlogodišnje sjetve. Značajno je istaći da nema značajnijih oscilacija kad su u pitanju sjetvene površine poljoprivrednih kultura u proljetnoj sjetvi i one se kreću iz godine u godinu na ustaljenom nivou.

Međutim udio pojedinih poljoprivrednih kultura u sjetvenoj strukturi se mijenja tako da značajnije površine zauzima silažni kukuruz i druge krmne kulture. Razlog povećanja sjetvenih površina navedenih kultura su podsticajne mjere u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i regresiranje kamata na kredite iz oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je danas saglasnost na tekst ugovora o partnerstvu između Vlade i humanitarne organizacije „DEMIRA e.v. Deutsche Minenraumer iz Orašja, a u cilju saradnje na projektu pod nazivom „Podrška strategiji protuminskog djelovanja“, koji iz IPA fondova finansira Evropska unija. Za realizaciju istog projekta Vlada je dala saglasnost na tekstove ugovora o partnerstvu koji će se sklopiti sa „STOP Mines“ NGO MINE ACTION i „DOK-ING DEMINIRANJE N.H.O.“, sa Pala.

Vlada TK dala je saglasnost Kantonalnoj upravi civilne zaštite i Kantonalnom štabu civilne zaštite, da u skladu sa Ugovorom o partnerstvu između „DEMIRA e. V. DEUTSCHE MINENRAUMER“ iz Orašja i Vlade Tuzlanskog kantona, realiziraju sufinansirano deminiranje projekata Rudnika krečnjaka „Vijenac“ D.O.O. kojima je uslovljeno daljnje odvijanje procesa proizvodnje u rudniku. Riječ je o dva područja površine oko 70 000 kvadratnih metara.

Sufinansiranje će biti realizovano preko općine Lukavac učešćem Kantona u ukupnoj vrijednosti poslova deminiranja sa 10%.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je danas Uredbu o načinu i postupku mirnog rješavanja kolektivnih radnih sporova. Ovim propisom Vlada je uredila formiranje mirovnog vijeća, njegov sastav, način rada i druga pitanja koja se odnose na mirno rješavanje kolektivnih radnih sporova. Postupak mirenja inače je bio uređen kantonalnim Zakonom o radu koji je prestao da važi te je nastala je pravna praznina u ovoj oblasti.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je danas Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o uslovima i načinu davanja državnih šuma u zakup i uspostavi prava služnosti. Naime, Pravilnikom je propisana mogućnost davanja šuma i šumskog zemljišta u državnom vlasništvu u zakup i uspostavi prava služnosti u svrhu uzgoja divljači i podizanja višegodišnjih nasada ukoliko se time ne narušavaju funkcije šume na osnovu Javnog poziva, a prije raspisivanja Javnog poziva neophodno je pribaviti mišljenje korisnika šuma na zakup i mišljenje Kantonalne uprave za šumarstvo i korisnika lovišta. Također, s obzirom da je u navedenom Pravilniku utvrđena nemogućnost davanja šuma i šumskog zemljišta u državnom vlasništvu u zakup i uspostavi prava služnosti bez služnosti puta, predložena je dopuna Pravilnika kako bi se mogla šuma i šumsko zemljište u državnom vlasništvu dati u zakup tj. koristiti od fizičkih i pravnih lica kojima to bude odobreno.

Vlada Tuzlanskog kantona je dopunila danas Odluku o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za obavljanje pripravničkog staža branitelja i članova njihovih porodica. Ovim dopunama kvalitetnije je regulisano pravo kojim kandidat ima pravo obavljanja pripravničkog staža bez radnog iskustva u struci, čime se žele izbjeći situacija da kandidati koji već odrađuju pripravnički ili volonterski staž, prekidaju isti radi ostvarivanja prava iz ove odluke. Također, utvrđen je i „red prvenstva“, odnosno način rješavanja situacija kada na prijedlogu liste dva ili više kandidata imaju isti broj ostvarenih bodova.

Kantonalna Vlada prihvatila je informaciju Ministarstva pravosuđa i uprave u vezi završenih aktivnosti sa Rudarskim institutom d.d. Tuzla na vršenju geomehaničke analize tla na lokaciji „Doma armije“ u Tuzli. Ovom prilikom odobrena su finansijska sredstva u iznosu od 13.343, 59 KM resornom ministarstvu na ime radova za ispitivanje tla zbog rekonstrukcije postojećeg objekta Doma armije u Tuzli i promjene namjene u objekat Općinskog suda u Tuzli.

Vlada TK donijela odluku o odobravanju 17.257, 00 KM na ime isplate dijela ugovorene cijene usluge izrade Prostornog plana područja posebnih obilježja Zaštićeni pejzaž „Konjuh“.
Vlada TK takodjer je odobrila sredstva iznosu od 435, 80 KM za Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona na ime poreza na dodanu vrijednost za putničko motorno vozilo koje je donirano od USAID-a.

Vlada Tuzlanskog kantona usmjerila je danas Kantonalnom tužilaštvu Tuzla neplaniranu donaciju u Budžet Tuzlanskog kantona u iznosu od 50.362, 50 KM. Radi se o donaciji OSCE-a za sufinansiranje projekta „Podrška efikasnom procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH“.

Vlada TK donijela je Odluku o unutrašnjoj preraspodjeli rashoda u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2013. godinu.

Vlada TK utvrdila je iznos dječijeg dodatka za djecu iz porodica u kojima mjesečni prihod po članu domaćinstva ne prelazi 7% prosječne plate u Tuzlanskom kantonu iz 2012. godine, u visini od 20, 00 KM po jednom djetetu mjesečno, izuzimajući porodice sa troje i više djece za koje se dječiji dodatak utvrđuje u visini od 40, 00 KM mjesečno po svakom djetetu iz te porodice.

Vlada TK utvrdila je kriterije za sufinansiranje troškova prijevoza učenika osnovnih škola za period april – juni školske 2012/2013. godine i septembar – decembar školske 2013/2014. godine. Bit će sufinansirani troškovi linijskog i vanlinijskog prijevoza učenika osnovnih škola na području Tuzlanskog kantona u iznosu od 50% mjesečne karte u linijskom prijevozu, odnosno 50% iznosa utvrđenog ugovorom za učenika kojima je Ministarstvo dalo saglasnost za upis u školu van njihovog školskog područja. Vanlinijski - namjenski prijevoz učenika moguće je organizovati u slučaju nepostojanja redovnog linijskog prijevoza. Iznos ukupne ugovorene mjesečne karte u linijskom prijevozu ne može biti veći od iznosa mjesečne karte koju najpovoljniji prijevoznik obračunava za iste relacije i istu kategoriju korisnika usluga.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je danas Odluku o raspisivanju Javnog oglasa za nominiranje/imenovanje predsjednika i članova Upravnog odbora JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona Tuzla, te o raspisivanju Javnog oglasa za nominiranje/imenovanje predsjednika i članova Upravnog odbora JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona imenovala je članove Komisije za zbrinjavanje zaposlenika za čijim radom je prestala potreba u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja u školskoj 2013/14. godini. Komisije čine po dva predstavnika škola i sindikata i jedan predstavnik Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na izmjene i dopune Pedagoških standarda i općih normativa za osnovni odgoj i obrazovanje. Ovim izmjenama, s ciljem poboljšanja odgojno-obrazovni procesa, smanjen je broj učenika u kako u odjeljenjima od I do IV razreda, tako i u kombinovanim odjeljenjima. Odlukom o izmjeni pedagoških standarda za osnovno obrazovanje predviđen je i broj učenika za formiranje grupa za slobodne aktivnosti učenika. Cilj je omasovljenje vannastavnih aktivnosti i kvalitetniji razvoj djece i mladih, a definisan je minimalni broja učenika za formiranje školskog hora, odnosno orkestra. Također, izmjenama je, u cilju razvoja sporta i popularizacije sporta kod djece i mladih, nametnuta obaveza formiranja i koordinacije školskih sportskih društava, predviđenih Zakonom o sportu Tuzlanskog kantona. Ukinuta je i obaveza realizacije redovnih nastavnih časova za direktore škola, a kako bi na kvalitetniji način mogli vršiti poslove rukovodioca i menadžera škole. Izmjenama je, uz saglasnost Ministarstva, predviđena i mogućnost formiranja odjeljenja sastavljenih od dva srodna zanimanja, što je do sada bilo prisutno u praksi, ali Pedagoški standardi nisu sadržavali ovu odredbu. Dakle, izmjenama i dopunama Pedagoških standarda i općih normativa za osnovni odgoj i obrazovanje i Pedagoških standarda za srednje obrazovanje poboljšat će se odgojno-obrazovni rad osnovnih i srednjih škola i popuniti pravne praznine važećih standarda. Ovim odlukama povećat će se broj izvršilaca za 42, 9 izvršilaca. Obzirom, da će se uslijed smanjenja broja upisanih učenika u srednje škole broj izvršilaca smanjiti za 60 normi, ovim Odlukama neće se ugroziti plan Budžeta po osnovu plaća i naknada uposlenim u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Vlada TK dala je saglasnost na Odluku o utvrđivanju kriterija o utrošku sredstava za novčane podrške u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji ukupnom iznosu od 5.500.816, 00 KM. Odlukom su utvrđeni opći kriteriji o utrošku sredstava za novčane podrške u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji u 2013. godini, prema kojima fizička i pravna lica mogu ostvariti pravo na novčanu podršku u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Vlada TK dala je saglasnost na Program raspodjele namjenskih sredstava Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice za 2013. godinu. Program je baziran na dosadašnjem praćenju priliva sredstava po skupinama i planiranom iznosu ubiranja tih sredstava u toku ove budžetske godine. Također su pri izradi i projekciji iznosa sredstava koja su obuhvaćena ovim Programom obuhvaćena i sredstva koja su prenesena iz prethodne budžetske godine kao i obaveza koja je prenesena. Osnovni princip pri utvrđivaju sredstava koja će se dodjeljivati pojedinim općinama su podaci o broju registriranih vozila na području općina.

Vlada Tuzlanskog kantona podržala je inicijative općinskih vijeća Srebrenik i Kladanj u vezi otvaranja općinskih sudova. Zaduženo je resorno ministarstvo da provede aktivnosti vezano za otvaranje općinskog suda u Srebreniku te da se uradi elaborat o otvaranju općinskog suda u Kladnju nakon čega bi to bilo predmet rasprave.
Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost za prijem zaposlenika u radni odnos na JU Univerzitet u Tuzli. Bit će raspisan konkursa za izbor nastavnika u naučno-nastavna zvanja i zasnivanje radnog odnosa za po jednog izvršioca na užim naučnim oblastima na Ekonomskom, Filozofskom, Mašinskom i Tehnološkom fakultetu.
Vlada TK takodjer je dala saglasnost za prijem u Disciplinski centar u radni odnos na određeno vrijeme jednog zaposlenika sa VSS do povratka zaposlenika koji se nalazi na porodiljskom odsustvu.


Vlada TK danas je zaključkom pokrenula postupak Izmjena i dopuna Budžeta TK za 2013. u cilju usklađivanja prihoda i primitaka za period 01.01.-30.06 2013. Ministarstvo finansija je zaduženo da u saradnji sa svim ministarstvima, upravama, uredima i Vladom Kantona do 5. jula 2013. predloži rebalans Budžeta.
U okviru kadrovskih pitanja Vlada TK donijela je rješenje o prestanku radnog odnosa direktoru Pedagoškog zavoda te imenovala privremeni Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.
Vlada TK je imenovala privremeni Nadzorni odbor JP Šume Tuzlanskog kantona DD Kladanj kao i punomoćnika koji u ime osnivača vrši ovlašćenja Skupštine Javnog preduzeća „Medjunarodni aerodrom Tuzla“.
Imenovani su i privremeni upravni odbori JU Disciplinski centar za maloljetnike TK, Kantonalne agencije za privatizaciju Tuzla i JU Veterinarski zavod TK.
Vlada TK imenovala je i privremeni Nadzorni odbor Javnog preduzeća za vodoprivrednu djelatnost „Spreča“ DD Tuzla u ime državnog kapitala, te predsjednika i članove privremenog Upravnog odbora JU Bosanski kulturni centar TK kao i UO JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK.

Vlada TK imenovala je novog člana Policijskog odbora.
Vlada TK donijela je zaključak kojim od insititucija iz nadležnosti TK traži da u roku od 15 dana stave svoje mandate na raspolaganje nadležnim organima koji su ih imenovali kako vi Vlada TK mogla sagledati i definisati svoje programske zadatke i prioritetne ciljeve do kraja mandtanog perioda.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK