TUZLARIJE - BILTEN TK

25.06.2013.
Ministarstvo za boračka pitanja TK
Odgovor na Otvoreno pismo Udruženja intelektualaca Podrinja




U povodu Otvorenog pisma Udruženja intelektualaca Podrinja upućenog Ministru za boračka pitanja kojim ga pozivaju da „zajedno sa ostalim članovima Vlade Tuzlanskog kantona, prestane sa otvorenom, javnom i direktnom diskriminacijom povratnika u Republiku Srpsku“, a sve u povodu raspisanog Konkursa za utvrđivanje liste branitelja i članova njihove porodice kojima se u Budžetu Tuzlanskog kantona obezbjeđuju sredstva za obavljanje pripravničkog staža resorno ministarstvo daje sljedeće saopštenje:

„Odredbama člana 1. stav (1) Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica, prečišćeni tekst („Službene novine Tuzlanskog kantona“, broj: 5/12, u daljem tekstu: Zakon) propisano je da dopunska prava iz navedenog Zakona, ostvaruju borci i članovi njihovih porodica koji su ostvarili prava na području Tuzlanskog kantona.

Odredbama člana 5. Odluke o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za obavljanje pripravničkog staža branitelja i članova njihovih porodica („ Službene novine Tuzlanskog kantona“, broj: 6/12 i broj: 02/1-34-8809/13 od 17.06.2013. godine, u daljem tekstu: Odluka) propisani su uslovi za obavljanje pripravničkog staža gdje je navedeno da pravo ima kandidat koji ima prijavljeno mjesto prebivališta na području Tuzlanskog kantona, odnosno mjesto boravišta u statusu raseljenog lica na području Kantona.

U kontekstu navedenih odredaba Zakona i Odluke, kao i na osnovu okončane procedure postupka provedene 2012. godine (kada se apsolutno nije upućivalo da je u pitanju diskriminatorska odredba), pravo prijavljivanja na Konkurs imaju i svi povratnici u Republiku Srpsku ravnopravno kao i sva lica sa područja Tuzlanskog kantona.

Također želimo istaći da povratnici u boračkom statusu, u skladu sa pomenutom zakonskom odredbom, imaju pravo na sva dopunska prava utvrđena navedenim Zakonom, samo ukoliko su to pravo ostvarili na području Tuzlanskog kantona, bez obzira na prijavu prebivališta ili boravišta. Npr. zdravstvenu zaštitu i to: obavezno zdravstveno osiguranje, - (navedeno pravo ne mogu ostvarivati samo demobilisani borci, obzirom da je federalnim propisom definisano da se isto ostvaruje prema mjestu prebivališta, ali isto pravo mogu ostvariti kao povratnici prema propisima Ministarstva zdravstva); premiju zdravstvenog osiguranja „markica“; ortotsko protetska pomagala; obezbjeđenje higijensko sanitetskog materijala; obezbjeđenje lijekova i pravo na liječenje u inostranstvu; banjsko i klimatsko liječenje (medicinska rehabilitacija); rješavanje stambenog pitanja (navedeno pravo povratnici ne mogu koristiti jer je isključivo vezano za prijavljeno prebivalište, ali pravo na rješavanje stambenog pitanja ostvaruju putem Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak); podizanje nišana – nadgrobnog spomenika ( što podrazumjeva: realizaciju Projekta i naknadu troškova podizanja nišana); pravo na stipendiranje; pomoć u slučaju smrti; posebna prava za dobitnike priznanja i odlikovanja, nadoknadu troškova prijevoza radi liječenja; i jednokratne novčane pomoći (za socijalne potrebe i nabavku udžbenika).

Vezani tekst:

OTVORENO PISMO
-Ministru za boračka pitanja Tuzlanskog kantona
Prestanite diskriminirati povratnike u Republiku Srpsku!

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK