TUZLARIJE - BILTEN TK

20.06.2013.
Nastavak dobre saradnje Vlade TK i Katoličkog školskog centra u Tuzli


Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Adem Šehidić i savjetnik Premijera TK za medije Zvonimir Banović danas su primili pomoćnog biskupa, monsinjora dr. Peru Sudara i delegaciju Katoličkog školskog centra " Sv.Franjo" u Tuzli. Povod za posjetu bila je potreba da se razjasne detalji vezani za specifičnosti u kojima funkcioniše KŠC.



Delegaciju Katoličkog školskog centra činili su velečasni Vlatko Rosić, ravnatelj JU KŠC ”Sv. Franjo“, fra Martin Antunović, direktor Opće gimnazije i direktorica Osnovne škole Žana Altumbabić.

„Ne želimo se izdvajati od svih ostalih javnih obrazovnih institucija jer KŠC nije vjerska škola ali želimo podcrtati da je pravedno da se poštuju neke specifičnosti“, kazao je monsinjor dr. Pero Sudar ukazujući da je Vrhbosanska nadbiskupija uložila 55 miliona eura u projekat katoličkih škola.

“Uvjeren sam da će saradnja biti dobra kao i do sada jer nam je u interesu da ovaj školski centar funkcioniše po pravilima osnivača“, kazao je ovom prilikom premijer Čaušević. Katolički školski centar" Sv.Franjo" osnovala je Vrhbosanska nadbiskupija u nastojanju da obnovi bogatu tradiciju školstva i koji danas funkcionira po principu multietničnosti i multireligioznosti. Centri poput tuzlanskog postoje i u Sarajevu, Zenici, Žepču, Konjicu, Travniku, Banja Luci i Bihaću.

Resorni ministar Šehidić kazao je da će svi problemi biti riješeni na obostrano zadovoljstvo kao što je to učinjeno i sa posljednjom odlukom o subvencioniranju prijevoza učenika.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK