TUZLARIJE - BILTEN TK

19.06.2013.
Potpisana Energetska povelja


Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević i načelnici i predstavnici 13 općina TK danas su potpisali Energetsku povelju kojom su se i zvanično obavezali na provođenje energetske efikasnosti. Kontinuirano povećanje energetske efikasnosti, korištenje obnovljivih izvora enegije i sistmatsko upravljanje energijom vodi ka otvaranju novih radnih mjesta i regionalnom razvoju, stoji u ovom dokumentu.



Riječ je o projektu kojim se Tuzlanski kanton uključio u svjetske tokove za uštedu energije a pod egidom gospodarenje energijom je ključ opstanka. Budući da su projektom obuhvaćene sve zgrade i objekti u vlasništvu, i od kantonalnog i općinskih interesa, a njih je na području TK više od 400, riječ je o velikoj uštedi čiji se rezultat može usmjeriti u finansiranje drugih projekata, kazao je ovom prilikom premijer Čaušević.

Konferenciju pod nazivom Godina energetske efikasnosti u Kantonu Tuzla organizovali su UNDP u saradnji sa USAID-om, čiji su čelni ljudi u Bosni i Hercegovini danas podcrtali da im je cilj učiniti od Tuzlanskog kantona primjer za cijelu BiH. Zadovoljni dosadašnjom saradnjom i velikom motivacijom organizatori i sufinansijeri su najavili niz aktivnosti kojima će, između ostalog, biti pokrivena i tehnička podrška općinama a sve u cilju sistematskog pristupa upravljanju potrošnjom energije.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK