TUZLARIJE - BILTEN TK

27.06.2013.
Usklađivanje sistema razvojnog planiranja i upravljanja u FBiH


Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević primio je danas predstavnicu UNDP za projekat integriranog lokalnog razvoja, Marinu Dimovu te Nijaza Avdukića i Rijada Kovača iz Zavoda za programiranje razvoja FBIH. Sastanku su prisustvovali ministri razvoja i poduzetništva Petar Simić i pravosudja i uprave Alen Taletović sa saradnicima.



Povod za sastanak bile su konsultacije o prijedlogu teza zakona o planiranju i upravljanju razvojem u F BiH prije slanja u zakonsku proceduru. Budući harmonizirani sistem trebao bi onemogućiti dosadašnju praksu u kojoj je preovladavalo puno strategija a malo implementacija, rečeno je ovom prilikom. Cilj konsultacija koje su već realizovane u sedam kantona je unaprjeđenje razvojnog planiranja i realizacije strategije razvoja na svim nivoima vlasti.
Podržavajući sve do sada urađeno na ovom projektu, Ministar Taletović je ukazao na problem koji bi se mogao pojaviti kada je u pitanju odricanje dijela nadležnosti pojedinih kantona. „U nacrtu zakona nema odredbi o tome ko je nadležan kada neki kanton odbije saradnju“, rekao je ministar Taletović. Ovom prilikom izražena je spremnost za nastavak saradnje uz uključivanje svih ključnih aktera na kantonalnom nivou.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK