TUZLARIJE - BILTEN TK

27.06.2013.
Malezijski ambasador posjetio TK


Mada najavljena kao nastupna, današnja posjeta ambasadora Malezije u Bosni i Hercegovini, Anuara Kasmana, sadržajno je vrvjela informacijama o potencijalima poslovne saradnje. Premijer Sead Čaušević, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Edin Ajanović i ministar razvoja i poduzetništva, Petar Simić upoznali su goste sa razvojnim projektima i mogućnostima koje se investorima pružaju u području infrastrukture, drvne industrije, obrazovanja ali prije svega prehrambene industrije.



Upoznajući goste sa aspektima mogućih investicija premijer Čaušević je izdvojio mogućnosti postojećeg aerodroma Tuzla i okolnih 260 hektara zemljišta koji se mogu pretvoriti u poslovnu zonu te brze ceste Brčko-Tuzla-Žepče, što će funkcionisati na principu javno-privatnog partnerstva.

Istakavši da je 34 % obradivih površina FBiH na području Tuzlanskog kantona, resorni ministar Ajanović je, između ostalih pozitivnih primjera i mogućnosti za ulaganje, ukazao na veliki potencijal u proizvodnji voća, prije svega u postojećoj obučenoj radnoj snazi i neiskorištenim prerađivačkim kapacitetima u Čeliću i Gradačcu.

Jedna od ideja koje je ambasador Kasman ovom je prilikom iznio je i da su zainteresovani za kupovinu sirovog drveta što bi se moglo regulisati koncesijom.

Premijer Čaušević iskoristio je priliku da ambasadoru Kasmanu i zvanično izrazi zahvalnost zbog svega što je Malezija učinila za Bosnu i Hercegovinu.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK