TUZLARIJE - BILTEN TK

25.06.2013.
Održan sastanak predstavnika sindikata i ministra obrazovanja




Predstavnici sindikata obrazovanja Tuzlanskog kantona razgovarali su s resornim kantonalnim ministrom Ademom Šehidićem o upisnoj politici za narednu školsku godinu te načinima zbrinjavanja tehnološkog viška nastavnog osoblja, nastalog zbog manjeg broja učenika u prvim razredima srednjih škola.

Ove školske godine osnovnu školu završilo je oko 2400 učenika manje nego prethodne, što je stvorilo veliki tehnološki višak nastavnog osoblja. Zajedničkim angažmanom sindikata obrazovanja i resornog kantonalnog ministarstva ovaj problem je najveći dijelom riješen.

Iako upisni rok u srednje škole još nije završen, već je izvjesno da je najmanje zainteresiranih učenika za strukovna zanimanja, dok su na čelu najtraženijih škola gimnazije i medicinske škole. Iz sindikata su izričiti: Vlada ne treba odobravati upis naknadnih ili povećanih odjeljenja u medicinske škole u TK-u, tj. da se ne snizuju kriteriji za upis.

Također najavljena je, uz saglasnost resornog ministarstva, i mogućnost formiranja strukovnih odjeljenja s manje od 20 učenika, koliko propisuju važeći pedagoški standardi.

Priredio(la): FTV