TUZLARIJE - BILTEN TK

03.07.2013.
Odluke donesene na jučer održanoj 3. redovnoj sjednici Vlade TK


Jučer je održana 3. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog klantona. Razmatrano je i usvojeno dosta izvještaja, planova i odluka koji se dalje upućuju Skupštini TK na usvajanje.


-Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. Izmjene i dopune bile su uslovljene nedostacima i nedorečenostima u dosadašnjoj primjeni pa je bilo potrebno uraditi popunjavanje pravnih praznina i jasno definisati pojedine članove samog Zakona.

To se, izmedju ostalog, odnosi na definisanje pripravničkog staža za odgajatelje, pedagoge i psihologe u trajanju od 8 mjeseci, utvrđivanje odgovornosti zaposlenika za povrede radne dužnosti i definisanje uslova za imenovanje direktora.


-Vlada Tuzlanskog kantona je donijela odluku o utvrdjivanju prijedloga Prostornog plana posebnih obilježja Zaštićeni pejzaž „Konjuh“ za period 2010-2030. i proslijedila dokument u skupštinsku proceduru. Vlada je prihvatila i zahtjev Općine Banovići koji će biti ugradjen u tekst odluke o provodjenju prostornog plana. Prostorni Plan područja posebnih obilježja Zaštićeni pejzaž "Konjuh" za period 2010 – 2030. godine je osnovni obavezujući dokument za regulisanje odnosa prostornog uređenja za cijelu teritoriju koja se nalazi u granicama obuhvata ovog Plana.

- Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o prihvatanju zaduženja Tuzlanskog kantona radi sufinansiranja Projekta izgradnje kanalizacije i vodosnabdjevanja općine Čelić.
Vlada je dala saglasnost i na Aneks Podsporazuma o kreditu između Vlade TK i Općine Čelić te sve uputila u skupštinsku proceduru.
Vlada TK donijela je odluku o davanju saglasnosti na Aneks Podsporazuma o donaciji između Vlade Tuzlanskog kantona i općine Čelić u svrhu sufinansiranja projekta izgradnje kanalizacije i vodosnabdijevanja općine Čelić u iznosu 298.770, 38 EUR- a.


-Vlada TK prihvatila je informaciju o ostvarenim rezultatima poslovanja privrednih društava za 2012. godinu iz oblasti industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona. Na osnovu analiziranih podataka koje su dostavila privredna društva, konstatovano da je na nivou resorne oblasti u 2012. godini došlo do stagnacije u poslovanju. Povećanje korištenja kapaciteta ostvarilo je 20% društava koja su dostavila podatke, dok je 30% koristilo kapacitet kao što je korišten u 2011. godini. Povećanje fizičkog obima proizvodnje i zadržavanje na nivou iz 2011. godini ostvarilo je 47% društava od onih koja su dostavila ove podatke. Ukupna vrijednost proizvodnje i izvršenih usluga u 2012. godini manja je za16% od ostvarene u prethodnoj godini. Ukupna zaposlenost smanjena je za 3%. Smanjenja su zabilježena u rudarstvu i energetici kao i industriji osim u industrijskim granama obuće i tekstila, gume i plastike gdje je povećan broj uposlenih. Prema dostavljenim podacima 675 radnika ispunjavaju uslove za penzionisanje u 2013. godini. U 2012. godini došlo je do smanjenja proizvodnje i zapošljavanja što ukazuje na složenost u proizvodnom procesu i smanjenja interesa za ulaganje u Tuzlanski kanton, kao jednog od vodećih industrijskih potencijala.


Vlada TK prihvatila je informaciju o stanju obrta na području Tuzlanskog kantona za 2012. godinu i pravcima razvoja i uputila je Skupštini TK na usvajanje. Prema podacima Federalnog zavoda za statitistiku u 2012. godini na području Tuzlanskog kantona poslovalo je ukupno 10.542 obrta, i ovaj sektor bilježi kontinuiran rast od 2007. godine. Najveći broj ukupnog obrta u 2012. godini zabilježen je na području općine Tuzla u kojoj se bilježi rast broja registrovanih obrta u periodu 2010-2012. godina. Nakon Tuzle, po broju obrta na području Tuzlanskog kantona prednjače Lukavac, Gračanica i Gradačac u kojima se, također, bilježi kontinuiran rast obrta. Pad broja obrta u 2012. godini u odnosu na prethodne godine zabilježen je u općinama Banovići, Doboj Istok, Kalesija, Kladanj, Srebrenik, Teočak i Živinice. Neke od konkretnih mjera na čijem iniciranju je potrebno dalje raditi kako bi doprinijeli povoljnijem poslovnom okruženju za obrtništvo su uvođenje komisijskog ispita stručne osposobljenosti za stare i tradicionalne zanate, smanjivanje poreza na firmu ili naziv firme za 20 %, smanjivanje poreza na korištenje javnih površina za 20 %, smanjivanje komunalne naknade za poslovne prostore za 20 % i izjednačavanje cijene industrijske vode sa cijenom vode za kućanstva.


-Vlada TK prihvatila je Informaciju o stanju u privrednim društvima iz oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje, prehrambene i drvne industrije, šumarstva i vodoprivrede za prošlu godinu. Privredna društva iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije na području Tuzlanskog kantona za 2012. godinu poslovala su lošije u odnosu na 2011. godinu. Poslovni prihod i u 2012. godini iznose 836.353, 00 KM, što je u odnosu 2011. godinu manje za 271.444, 00 KM ili 25 % . U 2012 . godini ostvarena je dobit u iznosu od 9.295, 00 KM, dok je u 2011.godini ostvarena dobit u iznosu od 23.913, 00 KM. Proizvodnja sadnog matrijala u voćarskoj proizvodnji u 2012. manja je za 8%, dok su kapaciteti za preradu voća i povrća imali su manju proizvodnju 58%. Prerada žitarica u 2012. godini veća je za 8.785, 14 t u odnosu na 2011.godinu ili 24 %.


-Vlada TK usvojila je i niz izvještaja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za proteklu godinu. Usvojen je izvještaj o realizaciji i efektima novčanih podrški u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. U 2012. godini za poljoprivredne proizvođače sa područja Kantona iz federalnog budžeta odobrena je novčana podrška u iznosu od 10.358.712, 93 KM, a iz kantonalnog budžeta u iznosu od 4.989.407, 02 KM, tako da ukupna ostvarena novčana podrška iznosi 15.348.119, 95 KM. Za ostvarenje prava na novčanu podršku iz kantonalnog budžeta, gradske/ općinske službe nadležne za poslove poljoprivrede u 2012. godini su Kantonalnom ministarstvu dostavile 2.909 rješenja o ostvarenim pravima na novčanu podršku u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Nakon izvršene kontrole, 6 rješenja vraćeno je općinama na ponovni postupak, te su nakon otklanjanja uočenih nedostataka, rješenja ponovno dostavljena Kantonalnom ministarstvu.


-Vlada TK usvojila je izvještaje o zdravstvenom stanju životinja i radu veterinarskih organizacija na području TK, o realizaciji programa ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede, o realizaciji programa za namjensko trošenje sredstava od naknada za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe.


- Vlada TK usvojila je izvještaj o aktivnostima Ureda za internu reviziju za prošlu godinu kao i revizorski izvještaj o obavljenoj reviziji realizacije Programa mjera za otklanjanje konstatovanih propusta i nepravilnosti u finansijskim Izvještajima Budžeta Tuzlanskog kantona za 2011. godinu od strane Ureda za reviziju institucija Federacije BiH.


-Vlada TK prihvatila je izvještaj Kantonalne uptrave civilne zaštite o korištenju sredstava Posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u prošloj godini. U odnosu na planiranih 3.1 00.000, 00 KM ostvarena je ukupna potrošnja sredstava Posebne naknade u 2012.godini u iznosu od 673.421, 16 KM što je 21, 7% u odnosu na plan. Na osnovu ostvarenog priliva i rashoda sredstava posebne naknade u prethodnim godinama u 2013. godinu preneseno je 2.984 .497, 82 KM. S obzirom da su sredstva strogo namjenskog karaktera, prenose se u 2013 . godinu i nalaze se na posebnom transakcijskom računu u okviru jedinstvenog računa trezora u Ministarstvu finansija Tuzlanskog kantona.

Vlada TK usvojila je Informaciju o stanju trgovačke djelatnosti na području Tuzlanskog kantona u 2012. godini. Cilj Informacije je da prikaže kretanje broja trgovaca, zaposlenih u trgovini, prometa, uvoza i izvoza na području TK u 2012. godini i da kroz nekoliko ekonomskih pokazatelja prikaže rezultate poslovanja i stanje trgovačke djelatnosti na području Tuzlanskog kantona, a istovremeno da pruži osnov za bolje planiranje u narednom periodu. Od ukupnog broja registrovanih poslovnih subjekata u FBiH u 2012. na području Tuzlanskog kantona bilo je 18.701, što čini 18, 6 % od ukupnog broja registrovanih u Federaciji. Od toga njih 6.124, o dnosno 32, 7 4 %, je iz oblasti trgovine naveliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala, te trgovine predmetima za ličnu upot rebu u domaćinstvu.

Vlada TK donijela je Odluku o izmjeni Odluke o odobravanju novčane pozajmice DD „Konjuh“ Živinice te dala saglasnost na aneks ugovora. Riječ je o iznosu od 39.000, 00 KM iz sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju Tuzlanskog kantona, a koja su bila deponovana kod Razvojne banke Federacije BiH. Novčana pozajmica bila je odobrena u svrhu uplate obaveza prema Zavodu zdravstvenog osiguranja TK u cilju ovjere zdravstvenih knjižica za zaposlene u DD „Konjuh“ Živinice. Novčana pozajmica odobrena je beskamatno do 31.12.2013.

Vlada TK usmjerila je danas sedam neplaniranih donacija u Budžet Tuzlanskog kantona za 2013 . Javnoj ustanovi Gimnazija „Ismet Mujezinović“ Tuzla doznačena su sredstva od strane Općine Tuzla, za sufinansiranje projekta „Dani Ismeta Mujezinovića“, u iznosu od 1.000, 00 KM i sredstva od strane Fondacije Tuzlanske zajednice u iznosu od 300, 00 KM, za sufinansiranje projekta „ Kako napisati“.
Osnovnoj školi „ Podrinje“ Tuzla doznačena su sredstva od strane Fondacije Tuzlanske zajednice, za sufinansiranje projekta „Opismenjavanje odraslih“, u iznosu od 568, 00 KM.
Osnovnoj školi Slavinovići doznačena su sredstva od strane REC BiH, za sufinansiranje projekta „Savremeni trendovi i metodologija rada u okviru različitih predmeta prirodnih nauka“, u iznosu od 7.559, 28 KM.
OŠ „Kladanj “ Kladanj doznačena su sredstva od strane BH Telecom dd Sarajevo, za sufinansiranje aktivnosti Susreti učenika osnovnih škola „Kultura mog kraja- mala scena veliki teatar“, u iznosu od 1. 000, 00 KM.
Osnovnoj školi „Kreka “ Tuzla doznačena su sredstva od strane Fondacije Tuzlanske zajednice, za sufinansiranje projekta „Bosnujmo i herceglenišimo u iznosu od 695, 00 KM.
OŠ „Vražići“ Čelić doznačena su sredstva od strane Ambasade Kraljevine Norveške u Sarajevu, za sufinansiranje projekta koji se odnosi na nabavku lektirnih naslova u iznosu od 6.42 0, 00 KM.


-Vlada TK je donijela odluku o utvrđivanju kriterija, uslova i postupka za raspodjelu sredstava sa potrošačke jedinice -Manifestacije. Odlukom su utvrđeni kriteriji, uslovi i postupak za raspodjelu planiranih sredstava u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2013. godinu. Iz sredstava planiranih u Budžetu Tuzlanskog kantona za ove namjene, sufinansiraće se programi manifestacija koji afirmišu ekonomski i održivi razvoj Tuzlanskog kantona, uključuju programe međunarodnog učešća i saradnje i sajamskog su karaktera te se realizuju na području Tuzlanskog kantona.


-Vlada TK donijela je Program korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko - invalidske zaštite u 2013. godini. Program čini realizacija dopunskih prava utvrđenih Federalnim Zakonom i Zakonom o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih porodica i ostalih izdvajanja za korisnike boračko – invalidske zaštite, sa kriterijima za raspodjelu sredstava korisnicima boračko – invalidske zaštite. Razlog zbog kojeg je donesen Program je provođenje zakonima utvrđenih prava za korisnike boračko invalidske zaštite i transparentnosti utroška planiranih sredstava.
Vlada je donijela Program o rasporedu sredstava za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti na području Tuzlanskog kantona za 2013. godinu.Zasnovan je na namjenski izdvojenim i planiranim sredstvima za obilježavanja značajnih datuma, događaja i ličnosti koji su utvrđeni Odlukom o utvrđivanju značajnih događaja, datuma i ličnosti za Tuzlanski kanton. Ukupno planirana sredstva iznose 50 .000, 00 KM,

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Program o rasporedu sredstava za obavljanje pripravničkog stažaboraca i članova njihovih porodica. Program je zasnovan na namjenski izdvojenim i planiranim sredstvima za obavljanje pripravničkog staža boraca i članova njihovih porodica, putem JU Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, a ove godine u Budžetu Tuzlanskog kantona za ove namjene je planirano 1.000.000, 00 KM.
Vlada je također danas donijela i Program o rasporedu sredstava za dodjelu stipendija studentima i učenicima pripadnicima boračke populacije za školsku/studijsku 2012/2013 godinu. Ukupno planirana sredstva za ove namjene iznose 1.500.000, 00 KM i bit će utrošena za isplatu stipendija uspješnim studentima i učenicima iz reda braniteljske populacije za studijsku/školsku 2012/2013. godinu, a preostali dio za isplatu stipendija braniocima i članovima njihove porodice za studijsku/školsku 2012/2013. godinu i to članove porodica šehida –poginulih boraca, ratne vojne invalide i demobilisane borce, u omjeru 60 % za kategoriju studenata i 40 % zakategoriju učenika.
Vlada Tuzlanskog kantona danas je donijela i Program o rasporedu sredstava za 2013. godinu, odnosno utvrdila raspored sredstava za rad i aktivnosti kantonalnih udruženja boračke populacije. Za ove namjene iz Budžeta će biti izdvojeno ukupno 861.218, 00 KM. Odlukom o utvrđivanju uslova, kriterija i postupaka za dodjelu sredstava udruženjima boračke populacije Tuzlanskog kantona, utvrđena su kantonalna udruženja boračke populacije od posebnog društvenog interesa koje predstavljaju većinsko članstvo na području Tuzlanskog kantona kao i kriteriji za dodjelu sredstava kantonalnim udruženjima.
Na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja Vlada je danas donijela Program o rasporedu bespovratnih novčanih sredstava za pomoć u rješavanju stambenih potreba braniteljima i članovima njihove porodice na području Tuzlanskog kantona za 2013. godinu. Od ukupno planiranih 1.300.000, 00 KM, 1.200.000, 00 KM je namijenjeno za jednokratnu dodjelu bespovratnih novčanih sredstava prema Uredbi o utvrđivanju osnova, mjerila, kriterija i postupka za odobravanje sredstava za pomoć u rješavanju stambenih potreba boraca i članova njihovih porodica na području Tuzlanskog kantona, a 100.000, 00 KM za jednokratnu dodjelu bespovratnih grant sredstava za pomoć u stambenom zbrinjavanju korisnika boračko - invalidske zaštite. Sredstva, u iznosu 1.200.000, 00 KM, raspoređena su na kategorijeporodica šehida-poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca, tako da je brojkorisnika, po općinama, umanjen za broj stambeno riješenih po prethodnim programima 1999/2000 i 2003 - 2012. godine.
Osim Programa za dodjelu bespovratnih sredstava Vlada je donijela i Program o rasporedu stambenog zbrinjavanja boraca i članova njihovih porodica dodjelom beskamatnih kreditnih sredstava na području Tuzlanskog kantona za 2013. godinu. Planirana sredstva u iznosu od 1.500.000, 00 KM, koristit će se za beskamatne stambene kredite, putem izabrane komercijalne banke i rasporedit će se u iznosu po 500.000, 00KM za stambeno zbrinjavanje porodica šehida/poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je odobrila 2.793, 00 KM Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, na ime realizacije poslova prijevoza, postavljanja i montaže zaštitnih armaturnih mreža, radi fizičke zaštite i obezbjeđenja suterena poslovno-administrativnog objekta, koji se nalazi u Tuzli, ul. Rudarska br. 65, koji je dat na korištenje Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona. Vlada je odobrila i 968, 76 KM Ministarstvu finansija na ime instalacija nove AV konzole i instalacije nove verzije antivirusne zaštite na klijent računare.


Vlada Tuzlanskog kantona donijela je danas Odluku o prestanku implementacije Programa kreditiranja u svrhu bržeg zapošljavanja boraca i članova njihovih porodica sredstvima Agencije za privatizaciju. Kako od 2003. godine do danas nije zaključen ni jedan novi ugovor o kreditiranju i pored toga što je u toku 2008. godine izmjenama u regulativi povećan iznos za dodjelu kreditnih sredstava po jednom novouposlenom, te zbog neiskazivanja interesa za predmetna sredstva Ministarstvo je Vladi predložilo prestanak implementacije ovog Projekta. Također, Vlada je donijela i Odluku o prestanku implementacije Programa kreditiranja u svrhu bržeg zapošljavanja boraca i članova njihovih porodica. Naime, ovaj projekat je pokrenut u oktobru 1996. godine prijenosom sredstava sa računa Budžeta TPK-a na račun Tuzlanske banke d.d. Tuzla.Kako od 2006. godine do danas nije zaključen ni jedan novi ugovor o kreditiranju i pored toga što je u toku 2008. godine izmjenama u regulativi povećan iznos za dodjelu kreditnih sredstava po jednom novouposlenom, te zbog neiskazivanja interesa i za ovu vrstu sredstava predložen je prestanak implementacije i ovog projekta.
U vezi sa Projektom finansiranim sredstvima Agencije za privatizaciju u navedenom periodu je odobreno 5 kreditnih zahtjeva u ukupnom iznosu od 130.000, 00 KM pri čemu je do danas vraćeno 80.174, 97 KM. Nenaplaćeno je 49.825, 03 KM kreditnih sredstava za što je NLB Banka d.d. Tuzla pokrenula postupak utuženja. Istovremeno je, od 300.000, 00 KM novčanih sredstava po ovoj kreditnoj liniji, ostalo neangažovano 170.000, 00 KM.
S druge strane kada je u pitanju projekat koji je finansiran iz Budžeta Tuzlanskog kantona od 1996. godine do posljednjeg odobrenog kredita 27.06.2006. godine, odobreno je i uspješno naplaćeno (vraćeno) 48 kredita sa ukupnim iznosom od 1.707.998, 98 KM, dok je u 25 slučajeva odobrenih kredita ostalo nenaplaćeno (nevraćeno) 701.200, 44 KM kreditnih sredstava. NLB Banka d.d. Tuzla, sa kojom je zaključen Ugovor o komisionom poslu, blagovremeno je pokrenula postupke naplate nevraćenih kreditnih sredstava i svih 25 slučajeva je utuženo.
Gašenje ovih projekata ne znači odustajanje Ministarstva i Vlade Tuzlanskog kantona od pružanja pomoći i podrške zapošljavanju boraca i njihovih porodica. Naprotiv, već od 2014. godine očekuje se pokretanje novih projekti podrške zapošljavanju ove populacije pod još povoljnijim uslovima.


-Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je 38.600, 00 KM Sportskom savezu Tuzlanskog kantona za 2013. godinu na ime sufinansiranja rada Sportskog saveza u 20l3.godini.

26.
Vlada Tuzlanskog kantona danas je odobrila 36.432, 00 KM kao pomoć privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom iz resorne nadležnosti, koja u održavanju tekuće likvidnosti nisu u mogućnosti da plaćaju zdravstveno osiguranje radi osiguranja pristupa pravima iz obaveznog zdravstvenog osiguranja zaposlenicima i članovima uže porodice zaposlenika, za ukupno 528 radnika. Radi se o 346 radnika Fabrike obuće “Aida” Tuzla, 130 radnika „Bosniavalves“ Tuzla, 20 radnika “Unioninvest - Mašinska montaža” Tuzla, po 11 radnika društava “Rudnici nemetala” Kladanj i „Koksno-hemijski kombinat“ Lukavac, 8 radnika “Elektromontaža” Tuzla i 2 radnika „Livnica čelika“ Tuzla.

Vlada Tuzlanskog kantona danas je izmijenila Odluku o provođenju Projekta unapređenja poslovnog ambijenta na Tuzlanskom kantonu s ciljem privlačenja novih investicija. Izmjena je izvršena zbog promjena u sastavu Vlade TK, odnosno Ministra razvoja i poduzetništva. Kao koordinator projekta izmjenom Odluke umjesto bivše ministrice Dijane Bilanović imenovan je novi ministar razvoja i poduzetništva TK Petar Simić.


- Vlada je imenovala Amera Turčinovića Stručnog saradnika sistem inženjera umjesto Edhema Kravića, Višeg referenta za informacione sisteme u radna tijela za provođenje Projekta unapređenje poslovnog ambijenta na Tuzlanskom kantonu s ciljem privlačenja novih investicija.


-S ciljem da u narednom periodu obavlja pregovore sa predstavnicima sindikata budžetskih korisnika Vlada Tuzlanskog kantona imenovala je danas članove Tima Vlade za pregovore sa predstavnicima sindikata. Predsjednik Tima je Alen Taletović, Ministar pravosuđa i uprave TK, a zamjenik predsjednika je ministrica finasija TK Alisa Bijedić, a članoci su ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK AdemŠehidić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Edin Ajanović i ministrica zdravstva TK Nermina Hadžigrahić.


-Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona. Pravilnikom nije predviđeno povećanje sistematizovanih radnih mjesta, u odnosu na već postojeći broj, obzirom na stav Vlade Tuzlanskog kantona, iako je isto neophodno zbog povećanog obima poslova a koji su rezultat provođenja kantonalnog Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica. Također, Vlada je dala saglasnost na izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja.

-Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku o stavljanju van snage danas Odluke o odobravanju sredstava općini Teočak. Nakon određenih komplikacija u realizaciji Ugovora o dugoročnoj proizvodnoj i poslovnoj saradnji Općine Teočak sa preduzećem „INTRAL“ d.o.o. Živinice, Ministarstvo razvoja i poduzetništva je obaviješteno da je firma „INTRAL BH“ d.o.o. Lukavac prekinula proizvodnju, otpustila radnike i zatvorila pogon za proizvodnju obuće u Teočaku, te raskinula zaključeni ugovor sa općinom Teočak. S obzirom na promijenjene okolnosti i uslove kojima se izgubila svrha i osnov za dodjelu novčanih sredstava općini Teočak za realizaciju projekta „Finansiranje obuke radnika za rad u pogonu za proizvodnju obuće u Teočaku“, Ministarstvo je prethodno donesenu Odluku stavilo van snage.


Vlada Tuzlanskog kantona donijela je danas Odluku o odobravanju 200.000, 00 KM, na ime jednokratnih novčanih primanja dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja i članovima uže porodice poginulog, umrlog ili nestalog dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja u 2013. godini.

Vlada Tuzlanskog kantona stavila je danas van snage Odluku o uvećanju plaća službenim licima u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. Donošenjem Zakona o policijskim službenicima, Pravilnika o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za plaće i drugih ličnih primanja policijskih službenika, te Uredbe o plaćama i naknadama plaća policijskih službenika Tuzlanskog kantona, regulisan je dodatak na posebne uslove rada za policijske službenike, zbog čega je prethodnu odluku potrebno staviti van snage.


-Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Program raspodjele sredstava za materijalno zbrinjavanje lica u stanju socijalne potrebe za 2013. godinu.Ovim Programom utvrđena je raspodjela sredstava iz budžeta Tuzlanskog kantona za 2013. godinu u ukupnom iznosu od 637.480, 00 KM. Za prevenciju siromaštva i podrška materijalno neobezbijeđenim pojedincima i porodicama putem organizirane ishrane i paketa pomoći i drugih vrsta usluga i podrške planirano je 382.480, 00 KM, a za podršku pojedincima i porodicama, koja zbog posebnih okolnosti trebaju podršku (poremećeni porodični odnosi, problemi u vaspitanju djece i u odnosima roditelja i djece, problemi rizičnih ponašanja djece i omladine, nasilja u porodici i u drugim kriznim situacijama) putem savjetovanja, usluga sigurne kuće, specifičnih tretmana i drugih vaninstitucionalnih oblika zaštite koji jačaju instituciju porodice planirano je 75.000, 00 KM. Za djecu i mlade sa višestrukim i najtežim oblicima invaliditeta kroz provođenje procesa habilitacije i rehabilitacije, usluga boravka i drugih vaninstitucionalnih usluga podrške i usluga ranog rasta i razvoja planirano je 60.000, 00 KM, dok je 55.000, 00 planirano za poboljšanje kvaliteta življenja starijih lica putem vaninstitucionalnih usluga i drugih oblika podrške. Za osnaživanje osoba sa invaliditetom, profesionalna rehabilitacija i zapošljavanja i drugih oblika usluga i podrške ovih lica i njihovih porodica koje preveniraju institucionalni smještaj osoba sa invaliditetom, odnosno za prevenciju odvajanja djece i mladih od roditelja i njihovog institucionalnog smještaja putem razvoja i pružanja porodičnih oblika zaštite, usluga savjetovanja, prihvatilišta, usluga dnevnog boravka drugih vaninstitucionalnih oblika njihove zaštite planirano je 35.000, 00, odnosno 30.000, 00 KM.

Također Vlada je dala saglasnost na Program raspodjele sredstava privremenih, jednokratnih i drugih novčanih pomoći za 2013. godinu. Za ove namjene u Budžetu za 2013.godinu predviđena su sredstva u visini od 560.202, 00 KM, a općinama su raspoređena prema broju stanovnika, nezaposlenosti stanovništva, broju korisnika stalne novčane pomoći u 2012. godini, broju korisnika jednokratnih novčanih pomoći u 2012. godini, broju djece korisnika dodatka na djecu u 2012. godini i broju penzionera sa iznosom najniže penzije u 2012.godini. Data je i saglasnost na Program raspodjele sredstava za subvenciju troškova prevencije ovisnosti o drogama za 2013. godinu, kao i na Program raspodjele sredstava subvencija za djecu, učenike i studente za 2013. godinu. Za subvenciju troškova prevencije ovisnosti o drogama u Budžetu za 2013.godinu predviđeno je 58.000, 00 KM, a za troškove prijevoza djece, učenika, studenata i pratioca na osnovu mjesečnih potreba planirano je ukupno 743.700, 00 KM. Pravo na korištenje ove vrste pomoći imaju djeca, učenici i studenti iz porodica korisnika stalne novčane pomoći, djecu, učenici i studenti bez roditeljskog staranja koji su na porodičnom smještaju, te djeca, učenici i studenti sa invaliditetom, odnosno smetnjama u fizičkom ili psihičkom razvoju i njihovi pratioci.

-Vlada Tuzlanskog kantona dala danas saglasnost za organizovanje dodatnog rehabilitacijskog programa tokom ljetnog raspusta za djecu i osobe sa autizmom. Naime, na osnovu zahtjeva Udruženja roditelja djece osoba sa autizmom Tuzla JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla će u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona i Vladom Tuzlanskog kantona obezbijediti potrebna dodatna finansijska sredstava za finansiranje plaća i drugih naknada za angažovanje zaposlenika u periodu od 1.7.2012. godine do 16.8.2012. godine koji će biti angažovani za organiziranje Dodatnog defektološkog tretmana prema selektivnom programu u Odjelu za autizam.

38.
Obzirom da sadašnji uposlenik ispunjava uslove za odlazak u penziju Vlada Tuzlanskog kantona dala je danas saglasnost Univerzitetu u Tuzli za prijem portira u radni, kuhara-računopolagača, spremačice na neodređeno vrijeme te višeg stručnog saradnika u Uredu za međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inostranstvu na određeno vrijeme do povratka zaposlenice sa javne dužnosti.
Vlada je također dala saglasnost Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona za prijem Pomoćnika ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i stručnog savjetnika za vođenje upravnog postupka i normativno-pravne poslove.
Vlada je dala saglasnost na planirani prijem uposlenika u pravosudne institucije TK. U Kantonalnom tužilaštvu bit će primljen jedan vozač, Općinskom sudu u Tuzli data je saglasnost za prijem devet namještenika i to četiri viša referenta za operativno-tehničke poslove – daktilografa, tri više referenta za unos i prijem pošte i po jedan viši referent za upravljanje predmetima i otpremu pošte.
U Općinskom sudu u Lukavcu bit će primljeno osam namještenika i to dva daktilografa, te po jedan upisničar, upisničar-arhivar, viši referent za izdavanje prekršajnih sankcija, sudski izvršilac, sudski dostavljač i portir-operater na telefonskoj centrali.
Šest namještenika bit će primljeno u Općinskom sudu u Živinicama. Tri daktilografa, i po jedan upisničar, viši referent za prijem, otpremu pošte i arhivu i viši referent ekonom, arhivar.

U Općinskom sudu u Gračanici bit će primljen stručni saradnik-administrator, viši referent za operativno tehničke poslove (prijem i otprema pošte) i portir.
Sedam namještenika bit će primljeno u Općinskom sudu u Banovićima. To su dva daktilografa te po jedan upisničar, upisničar-arhivar, portir-domar, viši referent za izvršenje prekršajnih sankcija i viši referent za adminsitrativno-tehničke poslove u zemljišno-knjižnom odjeljenju.
Vlada je dala saglasnost i za prijem daktilografa na neodređeno vrijeme i daktilografa na određeno vrijeme do dvije godine za rad sa dodatnim sudijom u Općinskom sudu u Gradačcu.

-U okviru kadrovskih pitanja Vlada TK dala je saglasnost na razrješenje direktora JU Služba za zapošljavanje TK. Također Vlada je dala saglasnost na Odluku Upravnog odbora ove ustanove za imenovanje Razije Majstorović na poziciju vršioca dužnosti direktorice Službe.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK