TUZLARIJE - BILTEN TK

02.07.2013.
Vlada TK
Oprema vatrogasnih jedinica ispunjava samo minimalne kriterije

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je odluku o procjeni ugroženosti od požara na području TK. Prema procjeni Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanski kanton spada među najugroženije prostore unutar BiH svojim geografskim položajem, veličinom urbanih sredina, brojem stanovnika, površinom šumskih predjela, razmještajem industrijskih građevina i kompleksa unutar i u neposrednoj blizini urbanih naselja, blizinom pogona namjenske industrije, pozicijom elektroenergetskih postrojenja i drugim bitnim faktorima sa aspekta zaštite od požara i tehnoloških eksplozija.



S obzirom na osjetljivost privrednih subjekata na požare, stepen ugroženosti određenih kategorija šuma od požara, stanje u vatrogasnim jedinicama i dostignuti stepen organizovanosti, može se reći da je ostvaren nizak nivo protivpožarne zaštite.

Većina općina nije izradila procjenu ugroženosti od požara i plan zaštite od požara, stoji u ovom dokumentu. Na području TK djeluju profesionalne vatrogasne jedinice u Tuzli, Banovićima, Gračanici, Kalesiji, Lukavcu i Srebreniku. Tu su i dobrovoljna vatrogasna društva u Čeliću, Gradačac, Kladanj, Lukavcu i Tuzli koja ne zadovoljavaju kada je u pitanju potreban broj operativnih vatrogasaca i uslova propisanih Pravilnikom o minimumu tehničke opreme i sredstava i roku korištenja te opreme i sredstava za profesionalne i druge vatrogasne jedinice.

Postojeća oprema vatrogasnih jedinica, nabavljana je desecima godina unazad i ispunjava samo minimalne kriterije, te je daleko od evropskih standarda.


Vlada TK prihvatila je izvještaj Kantonalne uptrave civilne zaštite o korištenju sredstava Posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u prošloj godini. U odnosu na planiranih 3.1 00.000, 00 KM ostvarena je ukupna potrošnja sredstava Posebne naknade u 2012.godini u iznosu od 673.421, 16 KM što je 21, 7% u odnosu na plan.

Na osnovu ostvarenog priliva i rashoda sredstava posebne naknade u prethodnim godinama u 2013. godinu preneseno je 2.984 .497, 82 KM. S obzirom da su sredstva strogo namjenskog karaktera, prenose se u 2013 . godinu i nalaze se na posebnom transakcijskom računu u okviru jedinstvenog računa trezora u Ministarstvu finansija Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK