TUZLARIJE - BILTEN TK

02.07.2013.
Vlada TK prihvatila Akcioni plan za provedbu politike zaštite djece
Smanjen broja djece u institucionalnom obliku javne brige


Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Akcioni plan za provedbu politike zaštite djece bez roditeljskog staranja i porodica pod rizikom od razdvajanja u FBIH 2006-2016. na području Tuzlanskog kantona za period 2013. – 2014. godine. Akcioni plan je nastao kao rezultat preporuka definisanih u Situacionoj analizi zaštite djece bez roditeljskog staranja u FBiH i implementacije dokumenta koji su tokom 2009. i 2010. godine proveli UNICEF i Hope and Homes for Children BiH, uz podršku Federalnog ministar stva rada i socijalne politike. Jedan od glavnih zaključaka Analize jeste da od momenta kada je dokument formalno usvojen 2008. godine pa do danas, nije došlo do značajnijeg pomaka u provedbi, izuzev deklarativne podrške predstavnika različitih ustanova. Niti jedan od indikatora uspjeha provedbe nije ispunjen, a kao rezultat ovoga nije došlo do izmjene zakonske regulative u oblasti porodičnog smještaja djece bez roditeljskog staranja niti donošenja podzakonskih akata u ovoj oblasti.

Izostalo je i značajnije jačanje kapaciteta centara za socijalni rad, standarizacija usluga za zaštitu djece bez roditeljskog staranja. Kada je u pitanju transformacija velikih institucija sa smještajnim kapacitetima preko 100 djece otvorena je samo jedna nova institucija.

Sve ovo bilo je povod da UNICEF i HHC BiH, ponovo uz ključnu podršku Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, pokrenu proces izrade Akcionog plana za provedbu dokumenta, koji jasno definiše ciljeve, aktivnosti, nosioce, indikatore i izvore finansiranja za predstojeći dvogodišnji period od 2012. do 2013. godine.

U Domu za djecu bez roditeljskog staranja u 2012. godini bilo je 79 djece

Vlada TK prihvatila je analizu porodičnog, institucionalnog i drugih oblika smještaja djece bez roditeljskog staranja. U Domu za djecu bez roditeljskog staranja, krajem 2012. godine bilo je smješteno ukupno 79 djece. U poređenju sa prethodnim analizama zapaženo je značajno smanjenje broja djece i odraslih u institucijama što je rezultat aktivnog pristupa u rješavanju porodičnog smještaja kao boljeg oblika, ali i odgovornijeg pristupa Centara za socijalni rad u utvrđivanju učešća lica, obveznika izdržavanja i aktiviranja imovine.

Smanjivanje broja djece u institucionalnom obliku javne brige, kao i činjenica da je 60% djece bez roditeljskog staranja sa područja Tuzlanskog kantona smješteno u porodicama, ohrabrujući su kada se ima u vidu težnja ka deinstitucionalizaciji djece, kako u svijetu tako i u BiH. Kako je proces deinstitucionalizacije dugotrajan i složen, pretpostavlja se da će i u Tuzlanskom kantonu trajati nekoliko godina. Postupnost procesa omogućava da se planiranje i razvijanje novih usluga prilagođava potrebama djece. Također, ovo ostavlja dovoljno prostora za profesionalce da unapređuju svoje kompetencije i aktivno učestvuju u razvijanju novih servisa.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK