TUZLARIJE - BILTEN TK

04.07.2013.
Potpisani ugovori o sufinansiranom deminiranju


Ugovore o partnerstvu u oblasti deminiranja na području Tuzlanskog kantona danas su potpisali premijer TK Sead Čaušević i predstavnici tri deminerske kompanije. Riječ je o nastavku saradnje i realizaciji dijela planiranih projekata deminiranja kojim će građani živjeti sigurnije a teritorij Tuzlanskog kantona izgubiti epitet najzagađenijeg minama.



Posredstvom Kantonalne uprave civilne zaštite angažovane su kompanije DEMIRA e.v. Deutsche Minenraumer iz Orašja, STOP Mines“ NGO MINE ACTION i „DOK-ING DEMINIRANJE N.H.O.“ sa Pala a 90 % sredstava za deminiranje omogućuje Evropska unija iz IPA fondova i projekta pod nazivom „Podrška strategiji protuminskog djelovanja“.

„Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima dobili smo podršku međunarodne zajednice ali i sami moramo pronaći sredstva da konačno riješimo problem mina, i to ne samo na području našeg kantona“, kazao je ovom prilikom premijer Čaušević i zahvalio se predstavnicima deminerskih kompanija na uočenoj dobroj organizovanosti kada je u pitanju komunikacija sa općinama.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici općina Kalesija, Gradačac, Čelić i Sapna na čijem prostoru će ovim ugovorima biti omogućeno deminiranje više od 715 hiljada kvadratnih metara zemljišta.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK