TUZLARIJE - BILTEN TK

03.07.2013.
Ambasador Republike Poljske u BiH posjetio premijera TK


Nastavak saradnje u oblasti rudarstva, energetike ali i obrazovanja bili su u fokusu današnje, nastupne posjete ambasadora Republike Poljske u Bosni i Hercegovini Andrzeja Krawczyka premijeru Tuzlanskog kantona Seadu Čauševiću.



Nakon što je gosta upoznao sa prilikama na području TK, premijer Čaušević je akcentirao da je Poljska uzor kada je u pitanju afirmacija i razvoj malih srednjih preduzeća koja su činila bazu za brzi razvoj. Prezentujući ambasadoru Krawczyku neke od planova i aktivnosti koje Vlada TK ima namjeru realizovati u narednom periodu premijer Čaušević je ukazao na poslovne potencijale koji se pružaju u oblasti infrastrukuture, investicija u projekat čišćenja jezera Modrac te izgradnje poslovne zone oko Aerodroma Tuzla.

Ministar industrije, energetike, i rudarstva Željko Knežiček zamolio je ambasadora Krawczyka da bude promotor kada je u pitanju angažovanje lokalnih bh- firmi u termoenergetskom sektoru gdje trenutno dominiraju poljski partneri. Poljski ambasador pokazao je interes i za buduću cementaru Banovići što je resorni ministar Knežiček pozdravio i obećao uspostavljanje saradnje.

Poljski ambasador ovom prilikom ponudio je i saradnju u oblasti korištenja pristupnih fondova Evropske unije za koje će, prema riječima savjetnice Premijera TK za međunarodnu saradnju i razvojne programe Jasne Hivziefendić, Bosni i Hercegovini u 2014. biti omogućen pristup u pet novih oblasti. Današnji sastanak bio je prilika i za dogovor o nastavku saradnje između visokoškolskih ustanova.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK