TUZLARIJE - BILTEN TK

11.07.2013.
Vlada TK
Stvoreni preduslovi za penzionisanje 59 radnika


Potpisivanjem ugovora o beskamatnoj pozajmici sredstava danas su stvoreni preduslovi za penzionisanje 59 radnika u privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom. Za uvezivanje radnog staža i stvaranja uslova za odlazak u penziju radnika Elektromontaže, Aide, TTU-a, Livnice čelika i Bosnia Valves Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva izdvojili su ukupno 960.000, 00 KM.



U današnjim ugovorima bitne su dvije stavke. Jedna se odnosi na mogućnost da se današnja pozajmica pretvori u uvećanje vrijednosti kapitala u onim društvima gdje je Vlada Tuzlanskog kantona većinski vlasnik, a druga omogućava da se onim društvima koja su u 100%-tnom državnom vlasništvu ova pozajmica pretvori u bespovratna sredstva.

„Radi se o uspješnoj aktivnosti Vlade Tuzlanskog kantona i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, kojom ujedno pokazujemo da mi ne želimo da dodjeljujemo grant sredstva nego ove pozajmice želimo koristiti za nova penzionisanja i uvezivanje radnog staža u ovim privrednim društvima“, rekao je ministar Knežiček te dodao da tokom 2014. godine očekuje da se sa sličnim projektom krene i prema privatnim privrednim društvima kojima bi se pozajmljivala sredstva za uvezivanje radnog staža i stvaranje uslova za otpremanje radnika u zasluženu penziju.

Nakon potpisivanja ugovora direktori i predstavnici privrednih društava su izrazili Vladi i Ministarstvu svoju i zahvalnost u ime radnika koji će realizacijom ovog programa otići u zasluženu penziju. „U protekle tri godine, zahvaljujući Vladi i resornom Ministarstvu oko 150 radnika Aide je steklo uslove za odlazak u penziju, čime je i Aida došla na jedan optimalan broj uposlenih. Tome u prilogu govori i činjenica da će Aida tokom ove godine imati još samo jednog radnika koji će ispunjavati uslove za penzionisanje“ rekao je Zejćir Mehić direktor Fabrike obuće Aida Tuzla. „Penzionisanjem deset radnika ovog privrednog društva, omogućeno nam je pospješivanje proizvodnje i realizacija budućih programa, obzirom da se preduzeće nalazi pred realizacijom restrukturiranja“ istakao je Zekerijah Saltović, Direktor Elektromontaže.



Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK