TUZLARIJE - BILTEN TK

11.07.2013.
Funkcionisanje kantonalnog linijskog prijevoza putnika na području TK


Početkom sedmice, u prostorijama Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona održan je sastanak sa prijevoznicima u linijskom prijevozu putnika na području TK, sa ciljem razmatranja Zaključaka Općinskog vijeća Tuzla sa sedme sjednice OV od 03.06.2013. godine, u vezi namjere izmjene režima saobraćaja u kantonalnom linijskom prijevozu kao posljedica eventualno donesene Odluke o utvrđivanju lokacija prigradskih autobuskih stanica u općini Tuzla i to A.S. Tuzla „Istok – Simin Han“ i A.S. Tuzla „Zapad - Bukinje“.



Primjena Zaključaka Općinskog vijeća Tuzla i namjera donošenja Odluke o izmjeni režima saobraćaja sa A.S. Tuzla „Istok i Zapad“, imala bi velike implikacije po građane i prijevoznike koji prevoze putnike iz svih općina Tuzlanskog kantona prema općini Tuzla, te je sa tim ciljem, a na inicijativu određenog broja prijevoznika sa područja TK i održan sastanak.

Na sastanku su bili prisutni, ispred Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja: Nenad Lukanović - pomoćnik ministra za saobraćaj, Esad Mušanović - stručni savjetnik za unutrašnji i međunarodni saobraćaj i Bilal Tulumović - stručni savjetnik za saobraćaj; ispred Udruženja poslodavaca linijskog prijevoza putnika TK - Halilčević Bajro; ispred prijevoznika Adil Karavdić - DD „Litvatrans“ Banovići, Mujčić Hazaga -DOO „Hazard“ Srebrenik, Omerović Hamdija - DOO „Hankom-turs“ Kalesija, Elvis Brkić - DOO „Road“ Lukavac, Alibašić Rasim - DOO „Bjeljevactours“ Kalesija, Vikalo Kadir - DOO „Srebreniktrans“ Srebrenik, Šabić Hajrudin - DOO „Braća M“ Srebrenik i Ahmić Nazif - DOO „Ade bus“ Srebrenik.

Nakon sprovedene diskusije i iznesenih informacija o usvojenim Zaključcima Općinskog vijeća Tuzla u vezi eventualne namjere izmjene režima saobraćaja kao posljedice donošenja eventualne Odluke o utvrđivanju lokacija prigradskih autobuskih stanica u općini Tuzla (A.S. Tuzla „Istok – Simin Han“ i A.S. Tuzla „Zapad - Bukinje“), od strane učesnika na sastanku doneseni su sljedeći:

Z A K LJ U Č C I

1. Traži se od Općinskog vijeća Tuzla da, u vezi namjere izmjene režima saobraćaja u kantonalnom linijskom prijevozu, kao posljedica eventualno donesene Odluke o utvrđivanju lokacija prigradskih autobuskih stanica u općini Tuzla sa A.S. Tuzla „Istok – Simin Han" i A.S. Tuzla „Zapad - Bukinje", izvrši analizu svih faktora koji su bitni za normalno funkcionisanje linijskog saobraćaja na području TK i općine Tuzla, odnosno da se obavezno od strane kompetentne institucije sačini Studija funkcionisanja linijskog i vanlinijskog saobraćaja na području Općine Tuzla. Prije donošenja Odluke o izmjeni režima saobraćaja moraju se izvršiti naprijed navedene analize (elaborati) od strane općine Tuzla, koje će dati stručan odgovor o opravdanosti ili neopravdanosti, prednostima ili nedostacima, donošenja planirane Odluke Općinskog vijeća Tuzla, odnosno neophodno je uraditi Studiju koja će dati odgovor na pitanja vezana za funkcionisanje linijskog prijevoza putnika.

2. Da se prijevoznici koji imaju registrovanu djelatnost na području lokalne zajednice obrate nadležnom Općinskom vijeću i Načelniku općine sa ciljem prezentiranja implikacija pri sprovođenju eventualno donesene Odluke o utvrđivanju lokacija prigradskih autobuskih stanica u općini Tuzla sa A.S. Tuzla „Istok – Simin Han" i A.S. Tuzla „Zapad - Bukinje" odnosno koje bi to posljedice imalo za organizaciju kantonalnog linijskog prijevoza, odnosno za putnike sa područja tih lokalnih zajednica koji putuju u općinu Tuzla koja je privredni, administrativni, obrazovni i kulturni centar Tuzlanskog kantona (presjedanje putnika, povećano vrijeme putovanja putnika, povećano vrijeme dangube, povećanje cijene prijevozne karte uslijed korištenja više sredstava javnog prijevoza, diskriminacija putnika iz drugih lokalnih zajednica koji putuju u Tuzlu i dr.).

3. Da se predstavnici Udruženja poslodavaca pri Kantonalnoj privrednoj komori, obrate pismeno Općinskom vijeću Tuzla sa stavovima prijevoznika u vezi donesenih Zaključaka o namjeri izmjene režima saobraćaja kao posljedice donošenja eventualne Odluke o utvrđivanju lokacija prigradskih autobuskih stanica u općini Tuzla sa A.S. Tuzla „Istok – Simin Han" i A.S. Tuzla „Zapad - Bukinje".

4. Da se predstavnici Kantonalnog sindikata drumskog prijevoza putnika u linijskom prijevozu putnika, obrate pismeno Općinskom vijeću Tuzla sa stavovima sindikata u vezi donesenih Zaključaka o namjeri izmjene režima saobraćaja kao posljedice donošenja eventualne Odluke o utvrđivanju lokacija prigradskih autobuskih stanica u općini Tuzla sa A.S. Tuzla „Istok – Simin Han" i A.S. Tuzla „Zapad - Bukinje", prije poduzimanja bilo kojih drugih radikalnijih mjera.

5. Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK će se kao resorno ministarstvo za oblast funkcionisanja linijskog saobraćaja na kantonalnim linijama na području TK, kao i na osnovu zahtjeva navedene grupe prijevoznika, aktivno uključiti u kreiranju funkcionalnog i optimalnog kantonalnog linijskog prijevoza putnika sa ciljem da se obezbijede jednaki uslovi rada svim prijevoznicima koji imaju registrovane kantonalne linije, odnosno koji se nalaze u Registru kantonalnih linija, odobrenom od strane ministarstva za period 2012/2015. godina.

6. Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja će po potrebi, kao i na zahtjev zainteresiranih strana, organizovati zajedničke sastanke sa svim prijevoznicima i nadležnim općinskim službama sa ciljem rješavanja ovog kompleksnog problema za prijevoznike i građane na području Tuzlanskog kantona, koji se pojavio donošenjem Zaključaka Općinskog vijeća Tuzla.