TUZLARIJE - BILTEN TK

22.05.2008.
Posjeta delegacije Tuzlanskog kantona Örebru
Potpisan Protokol o međuregionalnoj saradnji između Tuzlanskog kantona i Distrikta Örebro


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić i guverner švedskog Distrikta Örebro Sören Gunarsson potpisali su Protokol o međuregionalnoj saradnji između Tuzlanskog kantona i Distrikta Örebro. Protokol je potpisan prilikom ovosedmične posjete delegacije Tuzlanskog kantona Örebru, a svečanom potpisivanju je prisustvovao i Ambasador BiH u Švedskoj NJ.E. Jakov Skočibušić.

Potpisivanje Protokola dogovoreno je tokom posjete Delegacije Örebra Tuzlanskom kantonu početkom novembra 2007. godine. Tom prilikom je izražen obostrani interes da se vrlo dobra, dugogodišnja saradnja u oblasti medicine, prenese i na druge oblasti, posebno privrednu, kulturnu i sportsku. U tom cilju Protokol predviđa uspostavljanje odnosa i razvijanje saradnje između privatnog i javnog sektora i akademskih zajednica dva regiona.

Tokom boravka u Örebru delegacija Tuzlanskog kantona je posjetila Privrednu komoru Okruga Mälardalen te prisustvovala seminaru za švedske privrednike.

Na ovom skupu o saradnji Bosne i Hercegovine i Švedske i mogućnostima za investiranje u BiH govorili su Ambasador švedske u BiH NJ.E. Lars-Erik Wingres i bosanskohercegovački Ambasador u Švedskoj.

O potencijalima Tuzlanskog kantona na ovom Seminaru govorio je premijer Enes Mujić.

U delegaciji koja je na poziv guvernera Gunarssona posjetila Örebro bili su i predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Amir Fazlić, načelnik Gradačca Ferhat Mustafić, dr. Mevludin Hasanović i direktor Fudbalskog kluba Zvijezda Gradačac Ivica Cvitkušić.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona