TUZLARIJE - BILTEN TK

16.07.2013.
U oblasti prijevoza na području TK
Posebnu pažnju posvetiti sprječavanju rada na crno

Inspektori za cestovni saobraćaj i službenici policije će i u narednom periodu nastaviti sa aktivnim provođenjem Operativnog plana mjera za suzbijanje nelegalnog rada u oblasti prijevoza na području Tuzlanskog kantona, a prioritet i fokus kontrole će biti usmjeren prema radu bez odobrenja tzv. „rad na crno“, zaključeno je, između ostalog, na danas održanom sastanku predstavnika nosilaca aktivnosti predviđenih Operativnim planom.



Također, zaključeno je i da pri kontroli obavljanja prijevoza na području našeg kantona, posebnu pažnju treba obratiti na povratnike u činjenju prekršaja i rada na crno. Ovim osobama treba podnositi prekršajne naloge i prijave, donositi rješenja o zabrani rada i stavljaju „kandže na vozila“, kako bi bili primjer za druge prekršitelje i prestali sa nelegalnim radom, istaknuto je danas.

U narednom periodu Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja će, između ostalog, od svih općina na području TK tražiti da, u skladu sa Zakonom o cestovnom prijevozu na području TK, na vrijeme dostave Plan razmještaja i broj taksi stajališta, te broj stajališnih mjesta na taksi stajalištima koja se nalaze na javnim površinama za 2014. godinu na saglasnost ministarstvu, kao i da nadležne općinske službe urede taksi stajališta, odnosno da ih obilježe vertikalnom i horizontalnom saobraćajnom signalizacijom.

Učesnici sastanka složili su se i da je potrebno medijski promovirati korištenje usluga legalnih prijevoznika koji svojim radom ispunjavaju obaveze svoje obaveze, odnosno uplaćuju poreze i doprinose iz kojih se finansiraju zdravstvo, školstvo, policija i dr.

Osim Nenada Lukanovića, Pomoćnika Ministra za saobraćaj, današnjem sastanku su prisustvovali predstavnici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, Ministarstva unutrašnjih poslova TK, udruženja „Tuzla-Taxi“ Tuzla, Samostalnog sindikata saobraćaja i veza FBiH – Sindikata saobraćaja i veza TK, Kantonalne privredne komore odnosno Udruženja za promet i komunikacije – Sekcija za promet putnika, te predstavnici preduzeća D.O.O „ROAD“ Lukavac, D.O.O. „BJELJEVACTOURS“ Kalesija, D.O.O. „LITVATRANS“ Banovići, D.O.O. „INTEGRAL“ Kladanj, D.O.O.“SREBRENIK TRANS“ Srebrenik, D.O.O. „BRAĆA M“ Srebrenik i D.D. „TRANSTURIST“ Tuzla.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK