TUZLARIJE - BILTEN TK

16.07.2013.
JP „Međunarodni aerodrom Tuzla“
U toku godine očekuje se više od 60.000 putnika

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je izvještaj o poslovanju JP „Međunarodni aerodrom Tuzla“ kao i izvještaj o radu Nadzornog odbora u prošloj godini. Vlada je usvojila i Plan poslovanja JP „Međunarodni aerodrom Tuzla“ d.o.o. za 2013. godinu.


Foto: Arhiva


Plan je načinjen na osnovu izvještaja o poslovanju iz prethodnog perioda, procjeni realizacije započetih aktivnosti u ranijim godinama te procjeni realnih mogućnosti razvoja Aerodroma nakon pregovora sa potencijalnim partnerima. Okvir ovogodišnjih planskih potreba ne izlazi iz okvira trogodišnjeg plana investicija a koji je sadržan u dokumentu okvirnog Budžeta TK.

Uspostavljanjem saobraćaja sa nisko-tarifnim avio prevoznicima, ostvaruje se kontinuitet u odvijanju saobraćaja tokom cijele godine, što će za posljedicu imati i utrošak znatno većih količina materijalnih sredstava (mediji za odleđivanje, gorivo za zimsku opremu, električna energija i dr.) a koji neće moći biti pokriven visinom planiranih prihoda. Iako je poslovanje aerodroma opterećeno nizom problema, od čijeg rješavanja zavisi realizacija izloženog plana za 2013. godinu, pozitivan aspekt daje činjenica da se na njihovom rješavanju aktivno uključio osnivač preko resornog ministarstva. Planirano povećanje prihoda za 22% u odnosu na ostvarenje u prethodnoj godini, velikim dijelom uslovljeno je realizacijom usvojenih mjera za prevazilaženje stanja na aerodromu. U toku godine očekuje se da će biti prevezeno više od 60 000 putnika sa ovog aerodroma.

Vlada TK prihvatila je i plan rada Nadzornog odbora MAT-a za ovu godinu.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK