TUZLARIJE - BILTEN TK

18.07.2013.
Održana sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona
Odbijen Izvještaj o radu Kantonalne agencije za privatizaciju


Prije odlaska na odmor, poslanici Skupštine Tuzlanskog kantona su postavljanjem 27 poslaničkih pitanja i inicijativa prilično "zaposlili" Vladu i institucije kantona, tražeći odgovore na brojna pitanja.



Najviše pitanja je bilo upućeno MUP-u gdje su se tražile nove informacije i objašnjenja vezana za prijem policajaca i mlađih inspektora, gdje se po tvrdnjama poslanika nije radilo kako treba. Čak u 7 inicijativa se tražilo izjašnjenje Skupštine i sve su od poslanika podržane.

Među inicijativama je bilo dosta interesantnih, a ovom prilikom izdvojil smo inicijativu za osnivanje fonda iz kojeg bi se vršila isplata dječijih dodataka, inicijativu za održavanje tematske sjednice posvećene stanju u privredi. Iznenađenje predstavlja podrška inicijativi samostalnih poslanika koji su tražili da se izmjenama poslovnika i njima omogući da formiraju klub i da imaju predstavnika u Kolegiju.



Kada je u pitanju realizacija obimnog dnevnog reda diskutovalo se samo o tri od 16 tačaka dnevnog reda. Nakon brojnih kritika poslanika Izvještaj o radu Kantonalne agencije za privatizaciju za 2012. godinu je odbijen dok je Izvještaj Nadzornog odbora Agencije prihvaćen!?.

Prava salva komentara je uslijedila u raspravi o Izvještaju o radu i poslovanju UKC za 2012. godinu. Poslanici pozicije su hvalili poteze novog menadžmenta i promjenu u poslovnom bilansu (gubitak smanjen za cca 7 mil KM), dok su poslanici opozicije diskutovali po principu red pohvala red kritika. Na kraju je i ovaj izvještaj dobio veliku podršku i svega 4 poslanika su pri glasanju bila uzdržana.

Svi ostalih ostali izvještaji i analize kantonalnih institucija, kao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, skoro su bez diskusije podržani od strane poslanika.