TUZLARIJE - BILTEN TK

06.08.2013.
Vlada TK prihvatila informacije Ministarstva pravosuđa i uprave


Vlada Tuzlanskog kantona razmatrala je i prihvatila informacije Ministarstva pravosuđa i uprave o rješavanju upravnih stvari u upravnom postupku u organima uprave TK te u službama za upravu općina na području TK za 2012.godinu. Informacija su prezentovane u cilju sagledavanja stanja upravnog rješavanja svih ministarstava i upravnih organizacija te u smislu ažurnosti u rješavanju upravnih stvari u upravnom postupku. Zaključeno je da se informacije upute Skupštini TK na razmatranje.Tokom protekle godine u organima uprave i upravnim organizacijama, bilo je u radu ukupno 117.044 upravnih predmeta za rješavanje u prvom stepenu. Od ukupnog broja upravnih predmeta za rješavanje u prvom stepenu, u radu je bilo 105.507 predmeta, u kojima je postupak pokrenut po zahtjevu stranaka, koji su rješavani u skraćenom upravnom postupku i posebnom ispitnom postupku. U postupcima po zahtjevu stranaka, u skraćenom upravnom postupku je rješavano 100.527 upravnih predmeta, a u posebnom ispitnom postupku 4.980 upravnih predmeta. U periodu od 01.01. do 31.12.2012. godine u općinama sa područja Tuzlanskog kantona, bilo je u radu ukupno 97.543 upravnih predmeta za rješavanje u prvom stepenu. Od ukupnog broja upravnih predmeta za rješavanje u prvom stepenu, u radu je bilo 80.359 predmeta upravnog rješavanja u kojima je postupak pokrenut po zahtjevu stranaka, koji su rješavani u skraćenom upravnom postupku i posebnom ispitnom postupku.
Vlada TK prihvatila je Informaciju o aktivnostima Ministarstva pravosuđa i uprave TK u pogledu rješavanja budućeg smještaja Općinskog suda u Tuzli i donijela zaključak kojim zadužuje Komisiju za rješavanje pitanja „Dom Armije“ u Tuzli da ubrzaju aktivnosti okončaju postupak iseljenja zgrade do 31.08.2013. Budući da su smještajni kapaciteti pravosudnih institucija na području TK u izuzetno lošem stanju resorno ministarstvo izradilo je projektnu dokumentaciju za buduću rekonstrukciju svih pravosudnih institucija na području Tuzlanskog kantona, sačinilo predmjer i predračun potrebnih radova te utvrdilo listu prioriteta budućih aktivnosti, koja se zasniva na veličini suda, obimu sudskih predmeta, broju zaposlenih te broju zaostalih neriješenih predmeta. U medjuvremenu je nakon niza aktivnosti Delegacija Evropske komisije u BiH prihvatila prijedlog za rekonstrukciju i novi smještaj Općinskog suda u Tuzli i uvrstila ga u program raspodjele IPA novčanih sredstava u domenu sektor pravde za 2012/2013 godinu. Od Vlade Tuzlanskog kantona je, između ostalog, zatraženo da prethodno razriješi iseljenje ovog objekta od dosadašnjih korisnika, s obzirom da će se 10.09.2013. godine u Briselu održati sastanak Komiteta za nadzor raspodjele IPA novčanih sredstava na kojem će se donijeti konačna odluka o operacionalizaciji gotovo 3 miliona eura u ove svrhe.
o rješavanju upravnih stvari u upravnom postupku u organima uprave TK te u službama za upravu općina na području TK za 2012.godinu. Informacija su prezentovane u cilju sagledavanja stanja upravnog rješavanja svih ministarstava i upravnih organizacija te u smislu ažurnosti u rješavanju upravnih stvari u upravnom postupku.

Zaključeno je da se informacije upute Skupštini TK na razmatranje. Tokom protekle godine u organima uprave i upravnim organizacijama, bilo je u radu ukupno 117.044 upravnih predmeta za rješavanje u prvom stepenu. Od ukupnog broja upravnih predmeta za rješavanje u prvom stepenu, u radu je bilo 105.507 predmeta, u kojima je postupak pokrenut po zahtjevu stranaka, koji su rješavani u skraćenom upravnom postupku i posebnom ispitnom postupku.

U postupcima po zahtjevu stranaka, u skraćenom upravnom postupku je rješavano 100.527 upravnih predmeta, a u posebnom ispitnom postupku 4.980 upravnih predmeta. U periodu od 01.01. do 31.12.2012. godine u općinama sa područja Tuzlanskog kantona, bilo je u radu ukupno 97.543 upravnih predmeta za rješavanje u prvom stepenu. Od ukupnog broja upravnih predmeta za rješavanje u prvom stepenu, u radu je bilo 80.359 predmeta upravnog rješavanja u kojima je postupak pokrenut po zahtjevu stranaka, koji su rješavani u skraćenom upravnom postupku i posebnom ispitnom postupku.

Vlada TK prihvatila je Informaciju o aktivnostima Ministarstva pravosuđa i uprave TK u pogledu rješavanja budućeg smještaja Općinskog suda u Tuzli i donijela zaključak kojim zadužuje Komisiju za rješavanje pitanja „Dom Armije“ u Tuzli da ubrzaju aktivnosti okončaju postupak iseljenja zgrade do 31.08.2013. Budući da su smještajni kapaciteti pravosudnih institucija na području TK u izuzetno lošem stanju resorno ministarstvo izradilo je projektnu dokumentaciju za buduću rekonstrukciju svih pravosudnih institucija na području Tuzlanskog kantona, sačinilo predmjer i predračun potrebnih radova te utvrdilo listu prioriteta budućih aktivnosti, koja se zasniva na veličini suda, obimu sudskih predmeta, broju zaposlenih te broju zaostalih neriješenih predmeta. U medjuvremenu je nakon niza aktivnosti Delegacija Evropske komisije u BiH prihvatila prijedlog za rekonstrukciju i novi smještaj Općinskog suda u Tuzli i uvrstila ga u program raspodjele IPA novčanih sredstava u domenu sektor pravde za 2012/2013 godinu.

Od Vlade Tuzlanskog kantona je, između ostalog, zatraženo da prethodno razriješi iseljenje ovog objekta od dosadašnjih korisnika, s obzirom da će se 10.09.2013. godine u Briselu održati sastanak Komiteta za nadzor raspodjele IPA novčanih sredstava na kojem će se donijeti konačna odluka o operacionalizaciji gotovo 3 miliona eura u ove svrhe.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK