TUZLARIJE - BILTEN TK

16.08.2013.
11.870 putnika u julu
Međunarodni aerodrom Tuzla bilježi nove uspjehe


Nakon što je u martu mjesecu potpisan ugovor sa najvećim niskotarifnim avioprijevoznikom u Centralnoj i Istočnoj Europi Wiz Airo-om, broj prevezenih putnika višestruko se povećao, rečeno je na današnjoj press konferenciji kojoj je pored direktora Međunarodnog aerodroma prisustvovao i resorni kantonalni ministar Senaid Hadžić.



Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla, Enver Jukanović, kaže da je u julu mjesecu prevezen veći broj putnika nego u protekle tri godine.

- Kroz takve rezultate, dajemo sebi za pravo i želimo javnost obavijestiti da kroz ove povoljne cijene Aerodrom Tuzla polako postaje značajna zračna luka na Balkanu i partner sa evropskim aerodromima - dodao je Jukanović.

Prema riječima resornog ministra, interes građana pokazuje da se radi o veoma dobrom projektu, koji bi ukoliko dugoročno dobije podršku i ostalih potencijalnih partnera, mogao osigurati samofinansiranje Međunarodnog aerodroma Tuzla. Ministar je istaknuo da nastoje animirati i druge subjekte da se uključe u realizaciji ovog projekta.

- Aerodrom je od 29. maja ove godine zaista u funkciji razvoja. Svaki dan vidimo na stotine osoba koje dolaze i odlaze. Sad imamo 15 taksi prijevoznika koji odrađuju svoj posao u skladu sa važeći zakonima, te imamo potrebu da otvorimo jednu liniju, odnosno autobus koji će stalno ovdje dežurati, te da mogu po dolasku putnika prevoziti ih prema željenim destinacijama - kazao je Hadžić.



- Računam da već naredne godine Aerodromu Tuzla neće trebati nikakvo sufinansiranje iz budžeta Tuzlanskog kantona. To je zapravo i naš cilj. Dugoročno gledano, ako Wiz Air vidi da ovdje ima ekonomsku opravdanost za nadati se da će oni dio svojih kapaciteta iz srednje Evrope i Mađarske izmjestiti na naš aerodrom, i da će Aerodrom Tuzla biti baza Wiz Air-a za jugoistočnu Evropu. Tu se onda otvara prostor za proširenje kapaciteta, nova radna mjesta, razvoj turizma i tako dalje - rekao je ministar Senaid Hadžić.

Podrška se prije svih očekuje od Turističke zajednice TK, Privredne komore i dijaspore. Kako je rečeno danas, uvođenjem novih destinacija pojaviće se potreba i za novim radnicima.

S.P.