TUZLARIJE - BILTEN TK

21.08.2013.
Ministarstvo finansira - poslodavci bez troška
Odrađivanje pripravničkog/volonterskog staža


U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla upriličen je sastanak sa predstavnicima Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona. Razgovaralo se o nedavno raspisanom Javnom pozivu za za učešće u II Programu sufinansiranja obavljanja pripravničkog/volonterskog staža boraca i članova njihovih porodica. Ministar Ibrahim Salihović i Džemila Zaimović sekretar u Ministarstvu, upoznali su Nedreta Kikanovića o projektu i dosadašnjim aktivnostima.




Istaknuto je kako se do ovog značajnog projekta došlo na osnovu Odluke o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za obavljanje pripravničkog staža boraca i članova njihovih porodica i Sporazuma o realizaciji Programa o rasporedu sredstava za obavljanje pripravničkog staža boraca i članova njihovih porodica, koji su zaključili Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona i JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

"Na osnovu ovog Sporazuma mi smo raspisali Jani poziv sa željom da nam se javi što više predstavnika populacije koju obuhvata javni poziv a u cilju pokušaja obezbjeđenja privrednih subjekata u kojima mogu obaviti pripravnički/volonterski staž. Značajno je pomenuti da sve troškove snosi Ministarstvo te da su poslodavci koji odluče da se uključe u ovaj projekat, pomognu mladima iz boračke populacije, oslobođeni bilo kakvog troška", rekao je ministar Salihović.

U II Programu sufinansiranja obavljanja pripravničkog/volonterskog staža boraca i članova njihovih porodica imaju pravo učešća svi poslodavci sa područja Tuzlanskog kantona a u Budžetu TK su obezbjeđena sredstva u iznosu od 100.000KM.

"Ova sredstva će biti usmjerena u sufinansiranje poslodavaca, koji zaključe ugovore o obavljanju pripravničkog/volonterskog staža boraca i članova njihovih porodica sa osobama VSS a koje su na lisiti kandidata Ministarstva. Kako bi stekli potrebna iskustva i osposobljavanja a bez zasnivanja radnog odnosa, ugovori sa kandidatima bi se zaključivali na 12, 8 ili 6 mjeseci.



Poslodavci će biti sufinansirani u bruto iznosu od 377, 20 KM mjesečno po osobi, uz obavezu poslodavca da pripravniku/volonteru isplati 320 KM neto za svaki mjesec. Raduje podatak da je već, samo nekoliko dana nakon objavljivanja Javnog poziva, više od 150 kandidata uspjelo dobiti mjesto za odrađivanje pripravničkog, a prijavilo ih se više od 250", izjavila je Džemila Zaimović sekretar u Ministarstvu.

Na sastanku u Komori je istaknuto da ukoliko više poslodavaca iskaže potražnju za određenim kandidatom, prioritet kod odobravanja sredstava imaju oni poslodavci koje sam kandidat prihvati.

"Ovo je jedan značajn projekat, veliki korak ka pomaganju mladima da se dodatno osposobe i steknu potrebna stručna saznanja i iskustva. Kantonalna privredna komora Tuzla daje punu podršku projektu Vlade Tuzlanskgo kantona i Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona i učinit ćemo makismalne napore da damo svoj doprinos uspješnoj realizaciji projekta. Ono što možemo i što ćemo u najkraćem roku učiniti jeste da animiramo što veći broj poslodavaca, privrednika, privrednih subjekta koji su članice Komore, da ih upoznamo sa svim detaljima ovog projekta i da u njegovoj daljnoj realizaciji budemo veza između privrede i Vlade TK, odnosno resornog ministarstva. Da budemo servis svojim članicama ali i da olakšamo Ministarstvu aktivnosti tako što ćemo biti mjesto gdje se privrednici mogu obratiti za potrebne informacija ali i prijaviti se za odabir kadrova. Ukoliko se ukaže potreba, spremni smo organizovati i sastanak privrednika sa predstavnicima Ministarstva u cilju što efikasnijeg rada, što brže i bolje realizacije ovog izvanrednog projekta, pomoći mladima u obavljanju pripravničkog/volonterskog staža, posebno ako se ima u vidu da je riječ o populaciji boraca i članova njihovih porodica", rekao je Nedret Kikanović predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla. Sve potrebne informacije vezano za pregled zanimanja, potrebnu dokumentaciju i prijavu na Javni poziv svi zainteresovani mogu dobiti na službenoj web stranici Vlade Tuzlanskog kantona (http://www.vladatk.kim.ba/), te stranici Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona.


D.Kalesić