TUZLARIJE - BILTEN TK

23.08.2013.
Održana 7. sjednica Vlade TK
Odluke Vlade TK vezane za boračku populaciju

Vlada TK donijela je Odluku o dopuni Programa korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko – invalidske zaštite u 2013. godini. Razlog za donošenje Odluke je taj što nisu bili predviđeni mjerljivi kriteriji opravdanog i transparentnog trošenja planiranih finansijskih sredstava.

Planirana su finansijska sredstva u visini 30.000, 00 KM za sva nepredviđena izdvajanja za osobe, događaje i aktivnosti vezane za boračku populaciju. Jedan od uslova za ostvarenje ovih prava je obrazložen zahtjev sa specifikacijom utroška sredstava u vidu prateće dokumentacije odn. mišljenja općinske službe o socijalnom statusu korisnika.

Vlada je donijela i Odluku o izmjenama Programa o rasporedu bespovratnih novčanih sredstava za pomoć u rješavanju stambenih potreba braniteljima i članovima njihove porodice na području TK za 2013. godinu. Odluka je usmjerena preduprjeđivanju većih šteta na stambenim objektima. Planirana su sredstva u visini 100.000, 00 KM za interventne situacije kao pomoć u stambenom zbrinjavanju korisnika boračko-invalidske zaštite, čija su novčana primanja, po članu porodičnog domaćinstva manja od 50% od plaće ostvarene u Kantonu prema objavljenom podatku za prošlu godinu. Sredstva su Programom predviđena za interventne situacije (poplave, požari, klizišta i druge nepogode) usljed kojih je stambeni objekat devastiran ili uništen. Prijedlog visine naknade kao pomoć za navedene situacije utvrđuje se od strane građevinskog stručnjaka kojeg angažuje Ministarstvo.

Vlada je imenovala Komisiju za realizaciju Projekta podizanja jedinstvenih spomen obilježja šehidima-poginulim borcima Oružanih snaga R BiH u ratu 1992.- 1995. godine.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK