TUZLARIJE - BILTEN TK

14.01.2008.
Uskoro strategija zapošljavanja TK


Predstavnici Udruženja Nezavisni biro za razvoj (NBR) Gradačac i Kantonalne privredne komore Tuzlanskog kantona (KPKTK) sastali su se danas sa Farukom Vikalom, ministrom za rad i socijalnu politiku u Vladi TK, gdje je dogovoreno da se na osnovu Odluke Vlade TK formira Koordinacioni odbor, koji će u narednom periodu oformiti Stručni ekspertni tim za izradu Strategije zapošljavanja na području Tuzlanskog kantona i Akcionog plana za implementaciju Strategije zapošljavanja.



Koordinacioni odbor će predložiti Stručni ekspertni tim, sastavljen iz vladinih i nevladinih organizacija, koji će u narednom periodu, uvažavajući strategiju zapošljavanja i prostorni plan načiniti Strategiju zapošljavanja na području Tuzlanskog kantona, koristeći iskustva sačinjenih strategija u BiH, a usklađenih sa Evropskim standardima. U izradi ove Strategije koristit će se iskustva i potrebe privrednika TK.

Koordinator Koordinacionog odbora je Faruk Vikalo, ministar za rad i socijalnu politiku, a u Odboru se još nalaze i : Jasminka Mijatović, ministrica za pravosuđe i upravu, Mirzeta Hadžić-Suljkić, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Sead Mujanović, ministar za obnovu, razvoj i povratak, Amir Hasić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Sehudin Ograšević, ministar industrije, energetike i rudarstva, Šemso Berbić, direktor JU Službe za zapošljavanje TK, Abdulah Hadžiabdić, predsjednik Obrtničke komore TK, Muhamed Hadžić, predsjednik Sindikata TK, Miralem Jahić, predsjednik Udruženja poslodavaca TK, Enes Drljević, direktor NERDA-e i Besim Duraković, direktor Uprave za inspekcijske poslove. Na prijedlog Ministra za rad i socijalnu politiku u Stručni ekspertni tim bit će uključeni i Enver Sarvan, izvršni direktor Netavisnog biroa za razvoj, te Nedret Kikanović, direktor Kantonalne privredne komore TK.

Da podsjetimo, Udruženje Nezavisni biro za razvoj ( NBR) u partnerstvu sa Kantonalnom privrednom komorom Tuzlanskog kantona ( KPKTK ), u sklopu Projekta «Program Partnerskog Građanskog Zastupanja» (CAPP), podržanog od strane Centra civilnih inicijativa (CCI), realizuje projekat pod nazivom; »Bh. Vlasti i nezaposlenost«. Kampanja, pod nazivom NEZAPOSLENOST JE ODGOVORNOST SVIH NAS!, će biti implementirana u periodu novembar 2007.- juli 2008. na području Sjeveroistočne Bosne i Hercegovine.