TUZLARIJE - BILTEN TK

24.05.2008.
Utvrđen Nacrt Zakona o pružanju pravne pomoći


Na jučerašnjoj sjednice Vlade TK utvrđen je Nacrt Zakona o pružanju pravne pomoći.
Razlozi za donošenje ovog Zakona proizašli su iz reforme krivičnog i parničnog sudskog postupka koja omogućava ostvarivanje prava i pravnih interesa građana slabog imovnog stanja sa područja Kantona.

To se posebno odnosi na adekvatno pravno zastupanje stranaka pred sudovima, tužilaštvima i drugim tijelima, kao i mogućnost stručnog sastavljanja akata koji se podnose u vezi s ostvarenjem tih prava.

Ovim Nacrtom previđeno je osnivanje Zavoda za pružanje pravne pomoći građanima slabog imovnog stanja u postupcima pred sudovima, tužilaštvom i drugim tijelima Kantona.
Između ostalog se utvrđuje kome i pred kojim organima se pruža besplatna pravna pomoć, ko pruža tu pomoć, ko odlučuje o odobravanju ili odbijanju pružanja pravne pomoći, pod kojim uslovima i na koji način te o postavljenju branitelja licu slabog imovnog stanja.

Predložena su i rješenja o pravima i dužnostima pravnih zastupnika, kao i ostalih zaposlenika Zavoda, pri čemu je naglašena nezavisnosti i samostalnost u vršenju poslova pravnih zastupnika.
U prvoj fazi rada Zavoda trebalo bi na godišnjem nivou u Budžetu Kantona osigurati
250 000 KM. Prema mišljenju koje je Ministarstvo finansija dalo u decembru 2007. godine osnivanje ovog Zavoda imalo bi ekonomsku opravdanost, jer bi došlo do smanjenja troškova na ugovorenim uslugama u pravosuđu za odbrane po službenoj dužnosti, koje su se u proteklim godinama kretale između 650 000 i 750 000 KM godišnje.

Podrška se očekuje i od Projekta razvoja sektora pravosuđa kojeg finansira USAID, a sa kojim je Ministarstvo pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona potpisalo Memorandum o razumijevanju.


Priredio(la): S.M.