TUZLARIJE - BILTEN TK

22.08.2013.
Vlada TK
Utvrđeni kriteriji i postupci za raspodjelu sredstava kao podrška nauci


Vlada TK je utvrdila kriterije i postupke za raspodjelu sredstava kao podršku nauci za 2013. godinu. Iz planiranih budžetskih sredstava za ovu godinu u visini od 123.314, 00 KM predviđeno je sufinansiranje Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u iznosu od 15%.

Iz preostalih sredstava bit će sufinansirani troškovi izrade naučno - istraživačkih projekata sa 63, 14%, troškovi izrade i odbrane doktorskih disertacija sa 26, 86%, troškovi prezentacije stručnih i naučnih radova studenata sa 5%.

Prilikom raspodjele sredstava u oblasti "Nauke" uzet će se u obzir potrebe i interesi naučno-istraživačkog razvoja Tuzlanskog kantona i Federacije Bosne i Hercegovine, potrebe i interesi naučno-istraživačkog razvoja univerziteta i drugih naučno-istraživačkih ustanova te razvoj naučno-istraživačke djelatnosti. Za sufinansiranje troškova izrade naučno- istraživačkih projekata mogu se odobriti sredstva u najvišem iznosu do 10.000, 00 KM.

Za sufinansiranje troškova izrade i odbrane doktorske disertacije mogu se odobriti sredstva u najvišem iznosu do 2.000, 00 KM. Za sufinansiranje troškova prezentacije stručnih i naučnih radova studenata na naučnim skupovima, kongresima i konferencijama mogu se odobriti sredstva u najvišem iznosu do 500, 00 KM.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK