TUZLARIJE - BILTEN TK

27.08.2013.
Federalni ministi u posjeti Tuzlanskom kantonu
Zdravstvo kao okosnica razvoja regije
Skraćenje puta preko Karaule prioritet



Unapređenje zdravstvenog sistema u Federaciji BiH kroz jačanje kantonalnih jedinica tema je radnog sastanka federalnog ministra zdravstva Rusmir Mesihović, direktorice Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH Novke Agić te resorne kantonalne ministrice Nermine Hadžigrahić i premijera TK Seada Čauševića.



Podrška transplant programu, saniranje dugovanja i regulisanje osnivačkih prava JZU UKC Tuzla, kao i sprovedba procesa informatizacije u zdravstvu samo su neke od tema kojima će u narednom periodu intenzivno da se bave nadležna ministarstva.

„Formiran je Centar za transplantacionu medicinu i u fazi je kadrovskog opremanja i sada se obezbjeđuju svi uslovi za njegov rad. Time ćemo pacijentima i struci obezbijediti najviši mogući sistem usluge, a UKC Tuzla je jedna od najozbiljnijih zdravstvenih ustanova u regiji koja će svakako biti bitnja karika u tom lancu, kazao je ministar Mesihović izrazivši zadovoljstvo što ova zdravstvena ustanova prevazilazi probleme u finansijskom poslovanju.

Pacijenti u Sarajevu uskoro će koristiti elektornske zdravstvene kartice, a do kraja naredne kalendarske godine na taj način će biti uvezani i drugi kantoni u Federaciji BiH. Osim brojnih benefita, pacijentnima će to omogućiti lakše ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu.



„Prije mjesec dana usvojena je nova esencijalna lista lijekova koja je od predhodne jeftinija za 8, 90%, a sadrži veći broj lijekova za oko 7%. Cilj nam je da lista bude ekonomična, ali ne na uštrb kvaliteta za pacijente“, naveo je Mesihović uz napomenu da se sve radi na tome da i recepti budu u elektronskoj formi.

Između Vlade FBiH i stanovnika Tuzlanskog kantona, odnosno korisnika usluga zdravstvenog sistema, mora postojati što bolja putna komunikacija što je u nadležnosti ministarstva prometa i komunikacija na nivou Federacije BiH. Kako je kazaoministar Enver Bijedić, intenzivno se radi na poboljšanju putne infrastrukture koja se tiče Tuzlanskog kantona.

„Skraćenje dužine puta Tuzla - Sarajevo, odnosno Kladanj-Olovo preko planinskog prevoja Karaula, naš je prioritet. Radovi za sada teku zadovoljavajućim tempom i u ovom pediodu naredne godine koristiće se ta nova trasa koja će znatno doprinjeti skraćenju putovanja i do pola sata“, kazao je Bijedić.



Revitalizacija ceste kod Đurđevika i Kladnja je rađena na savremeni način čime će se izbjeći česte popravke u skorijoj budućnosti.

„Otklonjene su sve prepreke koje se tiču najprije eksproprijacije zemljišta kako bi petlja Šićki Brod izgledala kako je i planirano, a za šta su projektanti odredili rok od 10 mjeseci. Bitno je istaknuti da su svi problemi koji se tiču eksproprijacije zemljišta regulisani na obostrano zadovoljstvo“, kazao je Bijedić.

Delegacija iz Sarajeva je nakon posjete Vladi TK posjetila i UKC Tuzla.

B.K.