TUZLARIJE - BILTEN TK

29.08.2013.
Premijer Tuzlanskog kantona posjetio „Aidu“
˝Najvažnije je sačuvati radna mjesta˝


Kako bi se upoznali sa trenutnim stanjem u okviru restrukturiranja Fabrike obuće „Aida“ d.d. Tuzla danas su se premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević i ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Knežiček sastali sa menadžmentom i predstavnicama Sindikata Društva.



Premijer Čaušević se obilazeći tuzlanske pogone u kojima 150 uposlenika pravi zimsku obuću za italijansko i njemačko tržište uvjerio u predanost poslu i pozitivnu radnu atmosferu. Nakon što je saslušao želje radnika za povećanjem obima poslova odnosno kontinuiranim angažovanjem, premijer je ukazao na vidnu promjenu na bolje te da će Vlada Tuzlanskog kantona i dalje podržavati napore ovog privrednog društva.



„Mada je sve još daleko od onoga što bismo željeli, najvažnije je sačuvati radna mjesta a u „hodu“ rješavati problem tehnološkog viška te nedoumice u pogonima u Dubokom Potoku i Lukavcu“, rekao je premijer Čaušević uz napomenu da je u proteklom periodu „uvezan“ staž za 152 radnika.



Resorni ministar Knežiček ovom je prilikom podcrtao da su već postignuti rezultati na bazi Programa mogućnosti ekonomsko-finansijske rekonstrukcije Fabrike obuće „Aida” d.d. Tuzla te da je još uvijek otvoreno pitanje upućeno Općinskom vijeću Lukavac o statusu tamošnjeg pogona kao i onog u Dubokom Potoku za čije se izdvajanje iz Fabrike obuće Općinsko vijeće Srebrenik nije pozitivno izjasnilo.



Premijer i resorni ministar ovom su prilikom upoznati da radnici plaće primaju iz rezultata rada, da u fabrici nema ni jedan radni spor te da su rješeni problemi sa mašinama.

Priredio(la): Odjeljenje Vlade TK za informisanje