TUZLARIJE - BILTEN TK

12.09.2013.
Utvrđen prijedlog izmjena Zakona o kantonalnim administrativnim taksama


Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i građenju.

Razlog donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i građenju je potreba da se otklone nedostaci uočeni tokom dosadašnje primjene navedenog Zakona kao i da se urede određena pitanja, za kojim se u praktičnoj primjeni Zakona ukazala potreba. Neke od izmjena tiču se mreže antenskih stubova bežičnog prenosa signala, uređenja groblja, koje pravne osobe se mogu baviti građenjem, smanjenja roka i pojednostavljenja administrativnih barijera budućim investitorima za realizaciju projekata te izmjena sastava komisije za tehnički pregled. Prijedlog zakona upućen je u redovnu skupštinsku proceduru.

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je prijedlog Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o kantonalnim administrativnim taksama i tarifi kantonalnih administrativnih taksi. Izmjene su rezultat uočenog da nakon emitovanja administrativnih taksenih maraka, više ne bi postojala mogućnost plaćanja takse u gotovom novcu.

Također, eventualno taksiranje predmeta sa taksenim markama u iznosima većim od 50, 00 KM (npr. 300, 00, 400, 00 ili 500, 00 KM) zahtijevalo bi puno prostora na dokumentu, kao i veće troškove štampanja administrativnih taksenih maraka u apoenima koje do sada u praksi nisu bile u opticaju.

Za realizaciju zakona nije potrebno obezbijediti dodatna finansijska sredstva iz budžeta Kantona s obzirom da su kantonalne administrativne takse prihod tog budžeta. Zakon sadrži odredbe čiji je cilj bolja naplata administrativnih taksi i izmirivanje dugova taksenih obveznika prema Kantonu po tom osnovu pa se očekuje da će se to odraziti na veći priliv sredstava u budžet Kantona.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK