TUZLARIJE - BILTEN TK

20.09.2013.
Predstavnici USAID-a posjetili Tuzlanski kanton




Nastavak aktivnosti na području Tuzlanskog kantona u godini energetske efikasnosti bio je fokusu današnjih razgovora premijera TK, Seada Čauševića i predstavnika Američke agencije za međunarodni razvoj. Sastanku su prisustvovali dr. Zoran Morvaj, direktor Projekta 3E, Mak Kamenica, zamjenik direktora, Ankica Gavrilović i Jasna Hivziefendić, savjetnica premijera za međunarodnu saradnju i razvojne programe.

Otvaranje Studentskog energetskog kluba u Tuzli kao i info-centara u svih 13 općina dio je aktivnosti koje USAID poduzima u cilju sklapanja energetske slike Tuzlanskog kantona, rečeno je ovom prilikom. USAID-ov projekat Ekonomija energetske efikasnosti 3E je program vrijedan 4, 2 miliona dolara za promociju tehnologija energetske efikasnosti i to putem razvoja pilot projekata u objektima sufinansiranim od strane javnog i privatnog sektora.

Cilj projekta 3E da u praksi prikaže kako energetska efikasnost štedi novac potrošačima već je dao bolje rezultate nego što se očekivalo. Budući da je jedna od aktivnosti u predstojećem periodu i takozvano „utopljavanje“ privatnih stambenih objekata bilo je govora i o mogućnostima saradnje javnog i privatnog sektora. U narednom periodu USAID će uraditi investicijske studije koje će, između ostalog, provesti u općinama Kladanj, Srebrenik i Lukavac što će u konačnici uštedjeti novac potrošačima i imati veliki ekološki efekat.

Premijer Čaušević goste je upoznao i sa predstojećim planovima toplifikacije nekih od općina, uvođenjem informacionog sistema u neke od javnih objekata te podržao mogućnost poticajnih sredstava i podrške građanima slabijeg imovnog stanja za toplinsku izolaciju domaćinstava.

Predstavnici USAID-a ovom su prilikom premijeru Čauševiću uručili i potpisanu Energetsku povelju.

Priredio(la): Odjeljenje Vlade TK za informisanje