TUZLARIJE - BILTEN TK

19.09.2013.
Vlada TK
Turske investicije su dobrodošle


„Aktivnosti Vlade Tuzlanskog kantona i Rudnika soli Tuzla daju nam sigurnost za realizaciju naših planova i novih investicija“ istakao je na današnjem sastanku u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva TK Sabahattin Günceler, Predsjednik hemijske grupe Sisecama.




Delegacija Sode Sisecam danas je čestitala, te izrazila svoje zadovoljstvo i zahvalnost Rudniku i Vladi povodom otvaranja novih bušotina na Tetimi, a time i povećanju kapaciteta Rudnika. Samo u protekle dvije godine Vlada Tuzlanskog kantona i resorno ministarstvo su za realizaciju novih istražno – eksploatacionih bušotina na Tetimi izdvojili oko 800.000, 00 KM, čime je, između ostalog, povećan kapacitet Rudnika i stvoreni preduslovi za ostvarivanje planova i povećanje proizvodnih kapaciteta fabrike sode u Lukavcu.
„Soda Sisecam i turske investicije su dobrodošle. Cijenimo da preko Sode, rudnika krečnjaka „Vijenac“ i Rudnika soli Tuzla imamo veoma dobru saradnju i Vlada Tuzlanskog kantona će učiniti sve što je u našoj moći da Soda dobije potrebne količine slanice“ rekao je u svom obraćanju turskoj delegaciji ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Knežiček.
Ovom prilikom razgovaralo se i planovima Fabrike u narednom periodu i dinamici buduće saradnje i zajedničkog razvoja, a konačni cilj jeste da Soda Sisecam bude najveći proizvođač sode u ovom dijelu Evrope.
„Zadovoljstvo nam je što u našem okruženju imamo kompaniju sa ozbiljnim razvojnim projektima koja je uspostavila dobru sardnju, kako sa svojim poslovnim partnerima, tako i sa lokalnom zajednicom i organima vlasti u Tuzlanskom kantonu“ riječi su premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića, koji je također prisustvovao današnjem sastanku.
Osim premijera Čauševića, ministra Knežičeka i predsjednika Güncelera, današnjem sastanku su prisustvovali pomoćnik predsjednika hemijske grupe Sisecama za proizvodnju Hidayet Özdemir, generalni direktor Sode Sisecam Umut Baris Donmez i direktor rudnika soli Tuzla Amir Sušić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK