TUZLARIJE - BILTEN TK

25.09.2013.
Vlada TK
U kolektivnim centrima još uvijek 414 porodica

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je danas Informaciju o položaju raseljenih lica smještenih u kolektivne centre na području Tuzlanskog kantona sa prijedlogom mijera za rješavanje statusa lica smještenih u kolektivne centre.

Prema podacima sa kojima raspolaže Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi Tuzlanskog kantona u našem kantonu trenutno boravi 13163 raseljenih lica.

Najveći broj raseljenih lica je u Tuzli 4215.

Raseljene osobe u Tuzlanskom kantonu borave u različitim oblicima smještaja, najviše je onih koji su smješteni u privatnoj imovini (kao postanari, kod rodbine), zatim u objektima kolektivnog smještaja, u objektima socijalnog stanovanja, ali ima i onih koji u mjestima boravišta namjeravaju ili grade vlastite stambene jedinice.

U šest kolektivnih cenatara u Tuzlanskom kantonu boravi 414 porodica. Stambene jedinice u kolektivnim centrima su neuslovne za življenje uglavno zbog loše gradnja i neodržavanja istih. Velike su potrebe za intervencijama na krovovima objekata zbog prokišnjavanja, a u prizemljima objekata je prisutna vlaga, kao i na komunalnoj infrastukturi gdje su česti kvarovi na elektroinstalacijama, vodovodu i kanalizaciji. Prema sprovedenim anketama sa raseljenim licima smještenim u kolektivnim centrima njih 30% ima namjeru za povratkom ako im se obnove stambene jedinice po sistemu „ključ u ruke“ dok njih 70% ne bi željelo da se vrati, a za to ima više razloga: raslojavanja porodice, neriješeni imovinski odnosi, neposjedovanje nekretnine u prijeratnom mjestu prebivališta, iz straha, nemaju nikakvog motiva radije bi ostali u trenutnom mjestu boravka, namjeravaju ili grade stambeni objekat na prostoru FBiH, kao i oni koji pripadaju ranjivim kategorijama stanovništva, kao što su tjelesno i mentalno onesposobljene osobe, hronični bolesnici, djeca bez roditelja, starije osobe bez sredstava za život, žene žrtve rata, logoraši i drugo za koje su potrebni različiti modaliteti socijalnog stanovanja.

Za 2014. godinu i naredni period predloženo je da se nastavi izgradnja stambenih jedinica po sistemu „ključ u ruke“, te aktivnosti proširiti sa kolektivnih centara i na kuće holandske vlade, a u narednim godinama na sva raseljena lica. Također, stav je da treba nastaviti aktivnosti oko zdravstvenog osiguranja i materijalnog zbrinjavanja socijalno ugroženih lica, , te aktivno učestvovati u zbrinjavanju ranjivih kategorija raseljenih lica u saradnji sa općinskim, federalnim i državnim institucijama ako dođe do obezbjeđenja finansijskih sredstava. Za potpuno zatvaranje kolektivnih centara na području Tuzlanskog kantona su potrebna finansijska sredstva u iznosu od oko 16.000.000, 00 KM, čime bi se osiguralo adekvatno stambeno zbrinjavanje za 414 porodica, te bi svih osam kolektivnih centra u našem kantonu bilo zatvoreno.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK