TUZLARIJE - BILTEN TK

26.09.2013.
Vlada TK
Podrška prognanim licima


Vlada Tuzlanskog kantona danas je dopunila Odluku o utvrđivanju programa, uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona za 2013. godinu sa pozicije Podrška povratku prognanih lica. Naime, usvajanjem rebalansa Budžeta za 2013. godinu „Podrška povratku prognanih lica“ je uvećana za 150.000, 00 KM.

Ova sredstva su namijenjena za pomoć povratnicima za realizaciju samostalnog projekta u iznosu do 7.000, 00 KM po pojedincu za područje Tuzlanskog kantona, te Bijeljine, Bratunca, Doboja, Lopara, Milića, Modriče, Osmaka, Šekovića, Srebrenice, Ugljevika, Vlasenice, Vukosavlja i Zvornika u Republici Srpskoj.

Finansijska sredstva korisnik donacije će moći utrošiti za nabavku sredstava za rad (opreme, mašina, uređaja, plastenika, košnica pčela, sitnu i krupnu stoku i slično) kao i građevinski materijal za izgradnju gospodarskog objekta. Odabir korisnika vršit će Ministarstvo putem javnog poziva, po općim kriterijima da se radi o povratniku, kao i da povratnik do sada nije dobio pomoć u finansijskim sredstvima na ime održivog povratka i građevinski materijal za izgradnju gospodarskog objekta od strane Ministarstva. Posebni kriteriji na osnovu kojih se vrši bodovanje podnesenih prijava, utvrdit će se „Pravilnikom o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za odabir korisnika donacija u finansijskim sredstvima na ime održivog povratka“.

Broj korisnika koji mogu dobiti finanasijska sredstva je maksimalno do pet po jednoj općini. Sa odabranim korisnicima Ministarstvo će potpisati pojedinačne ugovore, a korisnicima će sredstva biti doznačena na lični transakcijski račun u skladu sa likvidnošću budžeta.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK