TUZLARIJE - BILTEN TK

26.09.2013.
Vlada TK
Predoložne izmjene Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave


Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Tuzlanskog kantona. Obzirom da je u proteklom periodu došlo do donošenja novih kao i izmjena i dopuna važećih propisa u određenim oblastima ukazala se potreba aktueliziranja i preciznijeg definisanja nadležnosti pojedinih ministarstava izmijena i prilagodbi, odnosno usklađivanja sa novom terminologijom.

Naime, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK i Ministarstvo unutrašnjih poslova TK su istakli potrebu za usklađivanjem njihovih nadležnosti radi usaglašavanja sa važećim propisima iz njihove nadležnosti. U međuvremenu je uočeno i da Kantonalna direkcija robnih rezervi, koja je osnovana kao samostalna upravna organizacija, do sada nije bila obuhvaćena Zakonom o ministarstvima i drugim organima uprave Tuzlanskog kantona, kao sistemskim zakonom kojim u cijelosti treba biti utvrđena organizacija kantonalne uprave.

Ujedno, zbog donošenja Zakona o osnivanju JU Direkcija regionalnih cesta Tuzlanskog kantona ukazala se potreba za odgovarajućim izmjenama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Tuzlanskog kantona, jer je važećim normativnim rješenjima predviđeno da početkom rada JU Direkcija regionalnih cesta Tuzlanskog kantona prestaje sa radom Direkcija cesta kao upravna organizacija u sastavu Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK