TUZLARIJE - BILTEN TK

25.09.2013.
Susret premijera TK i makedonskog ambasadora u BiH


U okviru posjete Tuzli i Tuzlanskom kantonu Nj. E. Rami Rexhepi Ambasador Makedonije u Bosni i Hercegovini, sastao se danas sa premijerom Tuzlanskog kantona Seadom Čaušević, ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Ademom Šehidićem i Jasnom Hivziefendić, Savjetnicom premijera za međunarodnu saradnju i razvojne programe.



Glavne teme razgovora bile su politička, bilateralna, ekonomska, kulturna i obrazovna saradnja našeg kantona i Republike Makedonije.

„Saradnja već postoji, međutim ne možemo reći da smo u potpunosti zadovoljni, odnosno, smatramo da postoji još puno prostora, u svim oblastima od turizma, poljoprivrede, farmacije, građevinarstva do obrazovanja da se ta saradnja i dodatno proširi. Ovaj kanton ima izuzetno dobro razvijenu infrastrukturu, postoji dovoljno kvalitetnih i uspješnih kompanija za veći protok roba u oba smjera”, rekao je ambasador Rexhepi.

Posebno je potrebno intenzivirati saradnju u oblasti visokog obrazovanja, gdje Tuzlanski kanton sa svojim Univerzitetom može umnogome pomoći Makedoniji u doškolovavanju, visokoobrazovnih kadrova na drugom i trećem ciklusu studija na Univerzitetu u Tuzli, istaknuto je danas.

Kako je naglašeno, u prošloj godini između Bosne i Hercegovine i Makedonije je ostvaren promet roba u oba pravca u iznosu od 140 miliona eura, od čega je oko 20 miliona vrijednost robne razmjene sa Tuzlanskim kantonom, a posebno raduje činjenica sto su uvoz i izvoz proporcionalno zastupljeni.

Premijer Čaušević je ovom prilikom rekao da cijeni interes koji Makedonija pokazuje za obrazovanje svojih kadrova na Univerzitetu u Tuzli, te istakao da će Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, učiniti sve da se pomogne i omogući što kvalitetnije obrazovanje za sve one koji budu željeli studirati na Univerzitetu u Tuzli.

Potencirano je zajedničko apliciranje na međunarodne fondove. Razgovaralo se i o pomoći koju Makedonija može pružiti Tuzlanskom kantonu u pogledu pojednostavljivanja procedura u oblasti registracije novih biznisa. Pomoć u ovom pogledu Tuzlanskom kantonu mnogo znači, posebno ako se ima u vidu da je Makedonija jedna od 5 najbolje rangiranih zemalja u svijetu u brzini i efikasnosti procedura za registraciju novih biznisa. To je reforma koju je Makedonija trebala i učinila na svom putu pridruživanja Evropskoj uniji.

Priredio(la): Odjeljenje Vlade TK za informisanje