TUZLARIJE - BILTEN TK

27.09.2013.
Kantonalna privredna komora Tuzla
Posjeta delegacije Bjelovarsko-bilogorske županije


Damir Bajs župan Bjelovarsko- bilogorske županije, Neven Alić zamjenik župana i Zlatko Kufner predsjednik HGK Županijska komora Bjelovar, činili su delegaciju koja je upriličila dvodnevnu radnu posjetu Tuzlanskom kantonu. Nakon sastanka sa premijerom TK Seadom Čauševićem i njegovim saradnicima i potpisivanja Pisma namjere o suradnji na provedbi zajedničkog projekta u sklopu programa Prekogranične saradnje, delegacija iz prijateljske hrvatske regije posjetila je i Kantonalnu privrednu komoru Tuzla. Sastanku su uz Nedreta Kikanovića predsjednika Komore i njegove saradnike, prisustvovali i premijer Čaušević sa svojim saradnicima te predstavnici nekoliko privrednih subjekata sa područja Tuzlanskog kantona.

Predstavljene su karakteristike obje regije, razgovaralo se o dosadašnjoj saradnji te mogućnostima otvaranja novih vidova saradnje čemu u velikoj mjeri mogu doprinijeti dobri, prijateljski odnosi dvije regije, ali i već uspostvaljena kvalitetna privredna saradnja. Riječ je o saradnji koju su uspostavile dvije vlade i dvije komore prilikom brojnih susreta na raznim sajamskim manifestacijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Također, vro je interesantna i u priličnoj mjeri značajna do sada ostvarena privredna saradnja firmi iz dvije regije. O tome su na skupu govorili predstavnici privrednih subjekata sa područja TK: "Helios" Banovići, "Omega" doo Živinice, "Prima Sofa" Kalesija, Rudnici "Kreka" Tuzla, "Luciana" Lukavac a predstavnik Turističke zajednice TK je predstavljajući turističke potencijale dao i najnovije podatake o ovogodišnjoj turističkoj sezoni koja je oborila sve rekorde i bilježi za 26 procenata porast priliva turista u odnosu na prošlu godinu.

Predstavljeni su privredni kapaciteti i potencijali, kretanje industrijske proizvodnje, podaci o spoljnotrgovinskoj razmjeni, dosadašnja iskustva privrednika.

"Već dugo surađujemo, osam godina je kako smo potpisali Sporazum o prijateljstvu. Ovaj radni posjet je još jedan od pokušaja da se sve dogovoreno potvrdi, da se otvore novi vidovi saradnje, da se pokuša ostvariti međugranična saradnja koju smo potvrdili Sporazumom. Imamo dobra iskustva, imamo dobru saradnju, zajedno možemo napraviti puno sa projektima prema fondovima Evropske unije. Želimo ojačati privrednu saradnju, saradnju dvije komore, posjetiti privredne subjetke a sve u cilju pripreme za aktivnosti koje nas očekuju u narednom periodu", rekao je župan Damir Bajs.

Inače, ovo je prva njegova posjeta kao župana jednoj od prijateljskih regija, što dovoljno govori o dobrim odnosima i ozbiljnim namjerama da se unaprijedi saradnja u oblasti privrede.

"Raduje nas posjeta uvažene delegacije iz prijateljske zemlje i regije. Razgovarali smo o privrednim kretanjima, o investiciji u proizvodnju namještaja iz ove županije u našu firmu "Prima Sofa" iz Kalesije, otvarali neke potencijalne vidove saradnje. Prije svega tu mislimo na metalnu, hemijsku industriju, poljoprivredu, sve ono gdje imamo komparativne prednosti, uz njegovanje brendova iz ove regije koji su već prisutni u našim trgovinama. Također, značajna je dobra saradnja dvije komore, posebno kada je riječ o sajamskim manifestacijama", izjavio je Nedret Kikanović predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla.

Već nekoliko godina za redom tuzlanska Komora organizuje i uspješno realizuje zajedničku izložbenu postavku "Privreda TK" na sajmu u Bjelovaru.

"Nastavak je ovo dobre saradnje iz prethodnog perioda. Sa županom Bajsom smo ranije razgovarali o saradnji, pa smo u 2009. godini potpisali Sporazum o saradnji a u okviru ove radne posjete smo potpisali Pismo namjere kojim se utvrđuje okvirni program u zajedničkom projektu očuvanja kulturne baštine, koji će se pripremiti na Natječaj u sklopu Programa Prekogranične suradnje. Cilj nam je potaknuti i unaprijediti saradnju, Pismom namjere krenuti u konkretan projekat kroz niz aktivnosti a na osnovu iskustava koje naši prijatelji imaju. Želimo konkretne, kvalitetne i projekte na obostrano zadovoljstvo, u koje će biti uključeni i značajni privredni subjekti iz obje regije, za šta postoji visok nivo zainteresovanosti sa obje strane", rekao je Sead Čaušević premijer Tuzlanskog kantona.

Delegacija Bjelovarsko-bilogorske županije na čelu sa županom Damirom Bajsom, nakon sastanaka u Vladi Tuzlanskog kantona i Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla, upriličila je i posjete u nekoliko privrednih subjekata na području Tuzlanskog kantona.

Priredio(la): kpktz