TUZLARIJE - BILTEN TK

27.09.2013.
Vlada TK
Utvrđeni uslovi, kriteriji i postupak raspodjele sredstava od ekoloških naknada


Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je uslove, kriterije i postupak raspodjele namjenskih sredstava iz ekoloških naknada.
Radi se o namjenskim sredstvima za programe, projekte i slične aktivnosti, prikupljenim po osnovu Zakona o Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH i sredstava presuđena Presudom Općinskog suda u Tuzli. Osnovni princip pri utvrđivanju ukupne visine sredstava za tekuće transfere pojedinim općinama biće podaci o ukupnom broju registriranih vozila na području općine, te će se raspodjela primarno vršiti prema procentualnom učešću sredstava od registriranja po pojedinim općinama.
Kapitalni transferi općinama od sredstava glavnice po Presudi vršit će se srazmjerno blizini općine izvoru zagađenju zraka (Termoelektrana Tuzla), rasporedu rudnika uglja i uticaja na vodne akumulacije, na način da će se 85% od ukupnog iznosa sredstava dodijeliti općinama Tuzla (50% od tog iznosa), Živinice (25% od tog iznosa) i Lukavac (25% od tog iznosa), a preostalih 15% od ukupnog iznosa rasporedit će se ostalim općinama. Prednost za odobravanje sredstava planiranih za općine Tuzla, Živinice i Lukavac će imati projekti koji rješavaju problem kvaliteta zraka mjesnih zajednica koje se nalaze bliže Termoelektrani Tuzla. Sredstva će se dodjeljivati isključivo za zaštitu, očuvanje i poboljšanje kvaliteta zraka i provedbu energetskih programa.
Iznos odobrenih sredstava po pojedinom projektu utvrđivat će se po značaju i kvalitetu projekta kao i njegovim efektima na okoliš.
Dodjela sredstava neprofitnim organizacijama i javnim preduzećima vršit će se po pravilu javnim konkursom osim za manifestacije iz oblasti zaštite okolice utvrđene posebnom odlukom Ministarstva i aktivnosti po Sporazumu sa UNDP-om o sufinanciranju projekata energetske učinkovitosti, odnosno osim za, kada su u pitanju javna preduzeća, JU Zaštićeni pejzaž „Konjuh“ i za Podršku projektima međuopćinskog upravljanja otpadom za Živinice, Banoviće i Kladanj u skladu sa posebnim sporazumom.

Privrednim društvima u privatnom vlasništvu dodjela sredstva će se vršiti isključivo po javnom konkursu.
Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je i uslove, kriterije i postupak za raspodjelu kapitalnih transfera, prikupljenih po osnovu Presude Općinskog suda u Tuzli, drugim nivoima vlasti.
Sredstva će biti odobrena po zahtjevu općina uz priložen projekat, nakon pozitivne ocjene projekta od strane Komisije formirane odlukom ministra Ministarstva i dobijanja saglasnosti Vlade Kantona. Postupak javne nabavke roba, usluga i radova za općine kojima su odobrena sredstva, u saradnji sa općinama provest će Ministarstvo u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK