TUZLARIJE - BILTEN TK

28.09.2013.
Na lokalitetu Dobošnica
Zabilježena četiri staništa dabrova sa osam odraslih jedinki i četrnaest mladih




Vlada Tuzlanskog kantona podržala je stav Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK i dokument “Procjena stanja populacije i staništa dabra-Castorfiber na lokalitetu Dobošnica” koju je sačinio Centar za ihtiologiju i ribarstvo Prirodnomatematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice je zaduženo da u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i saobraćaja, razmotri mogućnosti i sačini prijedlog za proglašenje ovog područja zaštićenim, u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode.

Tokom terenskih opservacija, koje je proveo stručni tim centra za ihtiologiju i ribarstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na navedenom prostorusu zabilježena četiri staništa dabrova sa osam odraslih jedinki i četrnaest mladih. Dužina istraživanog dijela korita iznosi oko 3000m i podijeljena je na tri segmenta/lokaliteta. Tri gnijezda dabra se nalaze u području prvog lokaliteta, dok je jedno gnijezdo u području drugog lokaliteta. Na trećem lokalitetu nije utvrđeno postojanje gnijezda dabra.

Provedena analiza brojnosti lokalne populacije dabra je pokazala da se radi o održivoj i stabilnoj populaciji, ali je neophodno poduzeti odgovarajuće mjere u cilju sprečavanja dalje degradacije njegovog staništa. U istom smislu neophodno je omogućiti i podržati procese progradacije vegetacije u smislu uvećavanja površine pokrivene za dabra odgovarajućim tipom ekosistema/higrofilne šume i šibljaci.

Priredio(la): Odjeljenje Vlade TK za informisanje