TUZLARIJE - BILTEN TK

28.09.2013.
Ostale odluke Vlade TK donesene na 9. redovnoj sjednici


Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Program utroška sredstava prikupljenih u skladu sa zakonom o šumama TK za 2013. godinu u ukupnom iznosu od 1.626.350, 00 KM. Raspodjela sredstava je planirana prema obavezama propisanim Zakonom o šumama, po prioritetima prema raspoloživim sredstvima, tako da se izmire sve tekuće obaveze kao i zaostali dug.

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je više izvještaja o radu tokom 2012.godine. Usvojeni su izvještaji Vlade Tuzlanskog kantona, te JU Zaštićeni pejzaž Konjuh. Također, Vlada je prihvatila Informaciju o stanju sigurnosti na području TK za 2012. godinu, Informaciju o efektima ulaganja iz Budžeta TK za 2011. godinu sa pozicije Podrška razvoju kantona, te Informaciju o stanju u malim i srednjih preduzećima za 2012 godinu sa prijedlogom smjernica rada za naredni period. Radi se o materijalima koji je Vlada trebala razmatrati prije tri i više mjeseci, ali obzirom na rekonstrukcije Vlade Tuzlanskog kantona ovi materijali su razmatrani sa određenim zakašnjenjem.


Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je danas 10.000, 00 KM jednokratne novčane pomoći Općini Srebrenik za otklanjanje šteta nastalih kao posljedica prirodne nepogode, poplave, klizanja i slijeganja zemljišta u periodu od 11.05. do 14.05.2013.godine.

Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je 3.000, 00 KM GKUD "Bosna" Tuzla, na ime sufinansiranja odlaska društva na medunarodnu smotru folklora "Music and Sea", koja će se održati od 17. do 22. septembra 2013. godine u gradu Parlia u Grčkoj.

Vlada je odobrila i 2.000, 00 KM Medžlisu Islamske zajednice Gračanica, kao finansijsku podršku za realizaciju projekta „Završni radovi na vjerskom objektu u naselju Hajdarevac-MZ Gračanica“, te 3.000, 00 KM Fudbalskom klubu “Radnik“ Lipnica kao finansijska podrška za nastavak takmičenja u Drugoj ligi Federacije grupa „Sjever“, a samim tim i očuvanje djelovanja Kluba.

Na osnovu zahtjeva Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o usmjeravnju neplanirane donacije. Sredstva koja je organizacija Save the children internattional donirala za sufinansiranje Projekta „Obrazovanje po mjeri djeteta-BiH na putu ka EU“ nisu potrošena u ukupnom iznosu, te je donator tražio da se preostali iznos rasporedi za ugovorene i druge posebne usluge.

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je početne procijenjene vrijednosti službenih vozila koja su vlasništvo Poljoprivrednog zavoda i Zavoda za pružanje pravne pomoći, a u cilju ponovljanja javne licitacije za prodaju službenih vozila.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Odluku o odobravanju sredstava za realizaciju projekata predviđenih Programom ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede u 2013. godini, u ukupnom iznosu od 1.349.118, 98 KM, koje predstavljaju prenesene ugovorene obaveze iz 2012. godine.

Vlada je dala i saglasnosti za prijem po jednog saradnika u zvanje asistenta za uže naučne oblasti „Organska hemija“, “Opšta i neorganska hemija“, „Biosistematika i morfologija životinja“ i „Genetika, biologija ćelije i mikrobiologija“, te jednoj saradnika u zvanje višeg asistenta za užu naučnu oblast „Primjenjena matematika i računarstvo“ na Univerzitetu u Tuzli, kao i saglasnost za prijem Kurira, Referenta za studentska pitanja i Sekretara u Kabinetu Rektora, koja ostaju upražnjena zbog odlaska trenutnih uposlenika u penziju.

Vlada je dala saglasnosti Općinskom sudu u Kalesiji za prijem državnog službenika Stručni saradnika – administratora u radni odnos na neodređeno vrijeme, Općinskom sudu u Živinicama za prijem namještenika Višeg referenta – sudskog izvršioca u radni odnos na neodređeno vrijeme, Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona za prijem dva namještenika Viša referenta - daktilografa u radni odnos na neodređeno vrijeme, te JU Disciplinski centar za maloljetnike Tuzlanskog kantona za prijem zaposlenika sa visokom stručnom spremom Stručnog saradnika za socijalni rad i dva zaposlenika sa srednjom stručnom spremom Tehnički sekretar i Ekonom u radni odnos na neodređeno vrijeme.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, da izvrši prijem dva kandidata po raspisanom Javnom oglasu u činu policajac, a koji u skladu sa Zakonom o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji imaju prioritet pri zapošljavanju.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK