TUZLARIJE - BILTEN TK

26.05.2008.
Press konferencija Ministarstva industrije, energetike i rudarstva
Značajnije povećan izvoz uz neznatno povećanje uvoza


Danas je održana press konferencija Ministarstva industrije, energetike i rudarstva na kojoj su ministar industrije, energetike i rudarstva Sehudin Ograšević, Isak Gergić, pomoćnik ministra za industriju i Bahir Imamović pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku izlagali „Izvještaj o radu Ministarstva industrije, energetike i rudarstva za period 01.01.-31.12.2007. godine i „Informaciju o stanju u industriji, energetici i rudarstvu sa ostvarenim rezultatima poslovanja u periodu I-XII 2007. godine. Ministar je iznio osnovne podatke za privredu TK a to su :

- Zabilježen je rast fizičkog obima proizvodnje i korištenja kapaciteta.
- Većina privrednih društava ostvarila je planiranu proizvodnju.
- Trend rasta dugovanja značajno je smanjen.
- Smanjen je broj društava sa negativno poslovanjem, uz značajnije povećanje dobiti.
- Trend smanjenja broja zaposlenih u privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom kao i u privatizovanim u procesu privatizacije značajnije je smanjen, dok je istovremeno nastavljen trend povećanja zaposlenosti u MSP.
- Značajnije je povećan izvoz uz neznatno povećanje uvoza.

Ministarstvo je započelo aktivnosti na donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama. U međuvremenu, Vlada Federacije BiH je donijela Zaključak broj: 378/07 od 13.07.2007 godine o pokretanju procedure izmjena i dopuna Zakona o koncesijama i u kontaktu sa Komisijom za koncesije Federacije BiH, sugerirano je da se sačeka sa izmjenama kantonalnog zakona obzirom da se predložene izmjene prvenstveno odnose na nadležnost za dodjelu koncesija.

Budžetom za 2007. godinu Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva na potrošačkom mjestu 13010002 – „Intervencije javnim, državnim i privatnim preduzećima“ planirana su budžetska sredstva u iznosu od 7.000.0000, 00 KM koja su raspoređena na grantove kako slijedi:

- Subvencije javnim preduzećima“-KM 5.490.000, 00
- Subvencije privatnim preduzećima“-KM 750.000, 00
- Grantovi drugim nivoima vlade“-KM 760.000, 00


Subvencije javnim preduzećima - “Programom je predviđeno 750.000, 00 KM kao podrška u realizaciji programa čiji su investitori privredna društva u većinskom privatnom vlasništvu.

Za privredna društva čiji su programi bili prihvaćeni te za vrednovanje programa utvrđeni su posebni kriteriji Odlukom broj: 03/1-14-2631/07 od 08.10.2007. godine, na koju je Vlada TK dala saglasnost broj: 02/1-14-2631/07. Na bazi ovog Programa i Odluke o kriterijima raspisan je Javni poziv za korištenje sredstava. Javnim pozivom predviđena je raspodjela sredstava u vidu 3 granta po 100.000, 00 KM i 9 grantova po 50.000, 00 KM.

Na raspisani Javni poziv prispjelo je 45 zahtjeva. Komisija je utvrdila da 11 privrednih društava ispunjava uslove koji su predviđeni za podnosioce zahtjeva odnosno privredna društva. Ponuđeni programi ovih 11 privrednih društava ocijenjeni su kao prihvatljivi i bodovani su shodno kriterijima predviđenim za vrednovanje podnosilaca i samih programa. U narednoj tabeli data su društva kojima su odobrena sredstva po navedenim grantovima.

U okviru Programa raspodjele «Pomoć privrednim društvima iz resorne nadležnosti koja u održavanju tekuće likvidosti nisu u mogućnosti da plaćaju zdravstveno osiguranje».Sredstva su, za sva privredna društva, dodijeljena jednom odlukom a prebačena su direktno Zavodu zdravstvenog osiguranja TK. Period za koji je uplaćena zdravstvena zaštita za radnike navedenih društava je I – XII 2007. godine, osim «Elektromontaže» Tuzla za čije radnike je uplaćeno za period IV – XII 2007. godine.

Koksno hemijskom kombinatu Lukavac dodijeljena su sredstva po osnovu tri Odluke u ukupnom iznosu 228.000, 00 KM, a «Polihemu u stečaju» po osnovu jedne Odluke u ukupnom iznosu 22.000, 00 KM. Sredstva su dodijeljena za materijalno zbrinjavanje zaposlenika koji ostaju u društvima a ista su u procesu restrukturiranja.

«Polihem u stečaju» Tuzla iako se nalazi u stečajnom postupku, takođe nalazi se u procesu restrukturiranja od uvođenja stečaja. Isti se ogleda u revitalizaciji dijela proizvodnih postrojenja i njihovom prodajom stranom partneru. Strani kupac je na navedenim postrojenjima formirao novo društvo pod nazivom «Poliolchem» . Uz to je uposlio određeni broj radnika «Polihema u stečaju» ali na određeno vrijeme. U ovakvom procesu nakon isteka ugovora o radu na određeno vrijeme u novom društvu ostala su nezbrinuta 22 radnika. Dodjeljivanjem sredstava u visini od 22.000, 00 KM «Polihemu u stečaju» trajno su zbrinuta ova 22 radnika.

Programa raspodjele sredstava «Učešće u izmirenju obaveza na ime doprinosa za PIO/MIO za zaposlenike koji su stekli uslove za penzionisanje u privrednim društvima iz resorne oblasti na kojima ovlaštenja vlasnika kapitala vrše organi Tuzlanskog kantona a po strukturi kapitala imaju najmanje 51% državnog kapitala» planirana sredstva u iznosu od 600.000, 00 KM prebačena su JU Službi za zapošljavanje Tuzlanskog kantona koja je bila nosilac ovih aktivnosti u sklopu Programa socijalnog zbrinjavanja zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije preduzeća ostali ili ostaju bez posla.
Ukupan broj radnika iz ovih društava je 303 a sredstva koja će biti uplaćena PIO/MIO iznose 1.570.652, 99 KM.

Postignuti efekti su veoma značajni sa aspekta stvaranja uslova za profitabilno poslovanje navedenih društava. Penzionisanjem ovih radnika društva će steći uslove za produktivniju proizvodnju kao i upošljavanje novih radnika na radna mjesta sa kojih su navedeni radnici penzionisani. Nemogućnost ostvarivanja prava na penziju iako su stekli uslove za penzionisanje, za većinu radnika, privredna društva su morala obezbjeđivati određena materijalna sredstva iako isti u većini slučajeva nisu učestvovali u procesu proizvodnje. Sa njihovim penzionisanjem društva su oslobođena ovih obaveza
Programa raspodjele koja se odnosi na «Intervencije privrednim društvima iz resorne oblasti sa najmanje 51% državnog kapitala nad kojima ovlaštenje vlasnika kapitala vrše organi Tuzlanskog kantona, kao pomoć u postizanju ekonomske samoodrživosti (podsticaj izvoza, novog zapošljavanja, povećanje ukupnog prihoda, priprema za restrukturiranje i privatizaciju neprivatizovanih društava)» dodijeljena su sredstva u tabeli navedenim privrednim društvima

Rudniku krečnjaka «Vijenac» Lukavac odobrena su sredstva po navedenim odlukama u iznosu od 350.000 KM . Tražena sredstva su utrošena za plaćanje prispjelih kreditnih obaveza prema bankama, što društvo nije bilo u mogućnosti da servisira iz ostvarenog prihoda. Ove obaveze su ugrožavale solventnost privrednog društva. Dio sredstava utrošen je i za remontovanje i kupovinu rezervnih dijelova, što je proces proizvodnje podiglo na viši stepen tehničko-tehnološke sigurnosti. Finansirana je priprema i otvaranje treće etaža E 500 eksploatacije na kamenolomu. Isto tako sa odobrenim sredstvima su izvršavane pristigle obaveze prema dobavljačima (za naftu, eksploziv, kao i dijelove za drobilično postrojenje).
Efekti odobrenih sredstava ogledaju se u omogućenoj stabilnosti poslovanja kao i povećanom stepenu tehničko-tehnološke sigurnosti u proizvodnji, što kao ukupan rezultat jeste da je RK «Vijenac» proizveo potrebne količine kamena za «Sisecam sodu» Lukavac, Fabriku cementa Lukavac i ostale kupce. Radnici drušva su imali redovne plaće uz plaćene sve obaveze prema fondovima od aprila 2007. godine

Tvornici transportnih uređaja «TTU» Tuzla odobrena su sredstva u iznosu od 300.000 KM. Zahtjevom su tražena sredstva od 2.000.000 KM. Kao prioritetno sredstva su im bila potrebna za izmirenje obaveza prema dobavljačima koji imaju izvršne sudske presude u visini od 670.000 KM, za obrtna sredstva cca 112.000 KM, pomoć za neuposlene radnike cca 132.000 KM, za nabavku opeme 100.000 KM i za nabavku neophodnog alata i pribora 100.000 KM.

Fabrici obuće «Aida» Tuzla odobrena su sredstva u ukupnom iznosu od 514.500, 00 KM. Ista su dodijeljena po četiri odluke i u različitim vremenskim periodima, shodno potrebama i stanju u kakvom se društvo nalazilo.
Poznato je da se privredna grana u kojoj posluje ovo društvo nalazi u veoma nepovoljnom položaju. Rade lohn-poslove za dobro organizovane strane naručioce. Zbog niske cijene koja se postiže u ovim poslovima nisu u mogućnosti obezbijediti sredstva za servisiranje ranijih obaveza, investiranje u novu opremu i održavanje postojeće, veoma dotrajale opreme

«Pomoć privrednim društvima koja se nalaze u stečajnom postupku u cilju njihove reorganizacije i pokretanja proizvodnje kao i sufinansiranje predstečajnog postupka» nije bilo dodjeljivanja sredstava iako su bila planirana. Bio je jedan zahtjev za pomoć društvu koje se nalazi u stečajnom postupku a to je «TMB» Banovići. Zahtjev je odbijen iz razloga što je vlasnik kapitala društvo iz inostranstva, konkretnije «Sjever» iz Subotice, Republika Srbija.

«Subvencije kod investiranja i razvoja u privrednim društvima» sredstva su dodijeljena Rudniku soli «Tušanj» Tuzla u iznosu od 3.050.000, 00 i RK «Vijenac» u iznosu od 100.000, 00 KM što predstavalja ukupno 3.150.00000.

Grantovi drugim nivoima vlade“-KM 760.000, 00 Ovim Programom «Pomoć u izgradnji industrijskih privrednih zona» dodijeljena su sredstva općinama TK. U cilju podsticaja privrednog razvoja kojeg su počele razvijati Općine Tuzlanskog kantona formiranjem privrednih zona, Ministarstvo je planiralo sredstva u visini 500.000, 00 KM kao pomoć ovim aktivnostima. Ocijenjeno je da je formiranje privrednih zona uz određene olakšice u privređivanju vrlo bitna aktivnost u realizaciji Programa novog zapošljavanja i povećanja privrednih aktivnosti.

Programom «Pomoć u izgradnji industrijskih objekata u rubnim Općinama» dodijeljena su Općini Teočak u visini od 260.000, 00 KM.
Poznato je da općina Teočak kao rubna općina Tuzlanskog kantona najnerazvijenija na području kantona. Na svojoj teritoriji nema niti jednog privrednog objekta zasnovanog na državnom kapitalu.

U proizvodnji uglja može se konstatovati da su u periodu I-XII 2007. godine Rudnici “Kreka” u Tuzli ostvarili manju proizvodnju za 2, 28 %, Rudnici mrkog uglja «Banovići» u Banovićima je povećao proizvodnju za 2, 30 %, a Rudnik mrkog uglja “Đurđevik” u Đurđeviku je ostvario proizvodnju manju za 7, 38% u odnosu na isti period 2006. godine. Tako je u ovom izvještajnom peridu ukupno proizvedeno 3.841.206, 76 tona uglja, što je za 50.051, 24 tone uglja ili 1, 29 % manje u odnosu na prethodni izvještajni period.
Iako su u ovom izvještajnom periodu vremenski uslovi bili povoljniji, nabavka rezervnih dijelova vršena pravovremeno, prema raspoloživim podacima do smanjenja proizvodnje u odnosu na prethodni izvještajni period u Rudniku «Kreka» u Tuzli i Rudniku uglja “Đurđevik” u Đurđeviku, došlo je radi nemogućnosti plasmana uglja i smanjenog izvoza Za prerađivačke kapacitete hemijske industrije

Rudnik soli “Tušanj” je u izvještajnom periodu proizveo 1.388.364 m3 industrijske slanice što je 24, 14 % više u odnosu na proizvodne rezultate u 2006. godini.
U Rudniku krečnjaka “Vijenac” u posmatranom periodu ostvarena je veća proizvodnju za 2, 35% u odnosu na isti period u 2006. godini. Završeni su pripremni radovi na otvaranju treće etaže E-500 čijim otvaranjem su obezbijeđene geološke rezerve krečnjaka od 28.000.000 tona. Ovim je omogućeno sigurno i kontinuirano snabdijevanje prerađivačkih kapaciteta za duži vremenski period.

Resorno ministarstvo je uz saglasnost Vlade Tuzlanskog kantona podržalo Program investiranj RK „Vijenac“ i to 200.000, 00 KM za nabavku 50.000 kg nosivog užeta za siguran transport i snabdijevanje potrošača i 250.000, 00 KM za tekuće investiciono održavanje. Odobrena poticajna sredstva u cilju obezbjeđenja pogonske spremnosti i povećanja proizvodnih kapaciteta u proizvodnji krečnjaka još su više opravdana kada se sagledaju iskazane potrebe „Sisecam soda“ Lukavac, FCL i GIKIL-a koje iznose preko 700.000 tona za 2008. godinu.

Odjeljenje za informisanje Vlade TK