TUZLARIJE - BILTEN TK

27.05.2008.
Saopštenje Kantonalne uprave za inspekcije


U skladu sa programom rada Vlade TK, odnosno programom rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, u mjesecu maju 2008.godine inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u punom kapacitetu planiraju na prostoru svih 13 općina TK izvršiti nadzor nad svim subjektima nadzora koji egzistiraju i rade na prostoru Tuzlanskog kantona, a predmet kontrole će biti:

1. kontrola cijena pod nazivom «izdaj račun – uzmi račun» i kontrola obrazaca «OPC» i «OPM»,
2. kontrola rada i radnih odnosa pod nazivom «suzbijanje rada na crno» i
3. kontrola iz oblasti veterinarske inspekcije nad radom klaonica, kožara i mesnica.

Iz tog razloga sugerišemo svim vlasnicima, odnosno osnivačima društava da do momenta dolaska inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona otklone sve nedostatke u svom poslovanju gdje prije svega mislimo na nabavku registar kasa i obavezno izdavanje računa za izvršenu uslugu, posjedovanje obrazaca obavještenje o promjeni cijena i marži («OPC» i «OPM»), zatim na obavezno posjedovanje dokumentacije iz rada i radnih odnosa za svakog uposlenika kao i obavezno posjedovanje odobrenja za rad, rješenja o minimalno-tehničkim uslovima, prateće dokumentacije za robe i vidno istaknute cijene na svim proizvodima. Zbog spoznaje s kojom raspolažu inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK poseban akcenat kontrole će biti kontrola istaknutih cijena na policama i proizvodima i njihovo upoređivanje sa cijenama u programskim rješenjima, odnosno na kasama, naročito velikih tržnih centara.
Kontrola svih gore nabrojanih subjekata odvijat će se u mješovitim timovima tržišne, veterinarske i inspekcije rada uz asistenciju MUP-a.
Iz tog razloga pozivamo sve subjekte nadzora da postupe u skladu sa ovim saopštenjem jer će svaki inspektor iz svoje oblasti nadzora, a u skladu sa Zakonskim normama, izreći upravne, prekršajne i druge mjere protiv svih prekršilaca.

1. Tržišno-turistička inspekcija će u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača za svaki neizdati račun sankcionisati pravno, odnosno fizičko lice, prekršajnim nalogom u iznosu 1.500, 00 KM.
2. Inspekcija rada će za svakog neprijavljenog radnika u subjektu nadzora istog sankcionisati sa prekršajnim nalogom u iznosu od 1.000, 00 KM, a protiv ponavljača u prekršaju podnosit će se zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka iz kojeg proizlazi veća kazna.
3. Veterinarska inspekcija će u skladu sa Zakonom sankcionisati svako pravno lice koje je u prekršaju izricanjem prekršajnog naloga u iznosu od 4.350, 00 KM, a odgovornom licu u pravnom licu izdat će prekršajni nalog u iznosu od 1.750, 00 KM i fizičkom licu koje je u prekršaju izdat će prekršajni nalog u iznosu od 430, 00 KM.

Kod pravnih i kod fizičkih lica pored prekršajnog naloga, u slučaju da roba nema zakonom predviđenu prateću dokumentaciju ista će se oduzimati.
Ovo saopštenje za javnost, svi gore nabrojani subjekti nadzora treba da dožive kao edukativno i preventivno djelovanje inspekcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK, a istovremeno i kao posljednje upozorenje da se od strane ove Uprave uopće neće tolerisati neizdavanje računa, nepostojanje istaknutih cijena, neusaglašenost istaknutih cijena u policama i cijena na kasama, takođe neće se tolerisati rad bez odobrenja, posjedovanje roba bez porijekla, niti zapošljavanje radnika suprotno zakonskim odredbama.
Pojačani nadzor u kontroli svih gore nabrojanih subjekata planirano je da se desi u mjesecu maju, a trajat će u kontinuitetu do potpunog uređenja ovih oblasti, odnosno proizvodnih procesa.
Nakon ovog saopštenja za javnost inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK će na terenu djelovati isključivo represivno i izricat će najstrožije Zakonom predviđene mjere.

D I R E K T O R
Besim Duraković, dipl.ecc.