TUZLARIJE - BILTEN TK

08.10.2013.
Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva - RMU ˝Đurđevik˝
Potpisan Aneks Ugovora o koncesiji za eksploataciju mrkog uglja




Danas je potpisan Aneks Ugovora o koncesiji za eksploataciju mrkog uglja između Rudnika mrkog uglja „Đurđevik“ i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona.

„Ovim aneksom definirana su prava i obaveze u toku 2013. godine, a u narednom periodu cilj nam je sa Rudnikom zaključiti ugovor na 20 ili 30 godina, kojim bi smo svim potencijalnim investitorima poslali poruku da rudnik ima dugoročnu perspektivu i pravo eksploatacije“, rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona Željko Knežiček.



Aneks ugovora potpisan je nakon što su nedavno Ministarstvo i Rudnik potpisali Protokol o načinju izmirenja obaveza po osnovu obračunatih, a neuplaćenih koncesionih naknada, a Rudnik uplatio značajan iznos i svoja dugovanja sveo na minimum.

„Rudnik je zaista učinio značajan napor da svoja dugovanja po osnovu koncesionih naknada svede na jedan minimum i nastojimo da tokom ove godine ovaj tip naših obaveza do kraja saniramo. Ono što je značajno je da se 80% ovih sredstava vraća općini, u ovom slučaju Živinicama, što doprinosi poboljšanju naših odnosa sa lokalnom zajednicom“, istakao je direktor RMU „Đurđevik“ d.o.o. Đurđevik Zijad Rahimić, te dodao da osim ovih naknada Rudnik nema drugih dugovanja prema državnim fondovima.

Priredio(la): Odjeljenje Vlade TK za informisanje