TUZLARIJE - BILTEN TK

06.10.2013.
Obilježen Dan učitelja
Nagrada za životno djelo prosvjetnim radnicima


Prigodnom svečanošću u Tuzli je obilježen Dan učitelja. Bila je to prilika za podsjećanje na teškoće koje prate ovaj plemeniti poziv, ali i da se uruči 21 nagrada za životno djelo dugogodišnjim prosvjetnim radnicima za njihov doprinos obrazovanju mladih.



Već šest godina se i u Tuzlanskom kantonu obilježava Dan učitelja, ljudi koji su brojnim generacijama djece otvorili vrata u svijet znanja. U podsjećanju na ovaj datum čula se poruka da, mada je sadašnji trenutak težak, prosvjetni radnici vjeruju kako će doći do poboljšanja statusa uposlenika.

Adem Šehidić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK-a, kazao je kako se nada se da će u budućnosti organizacije jedne ovakve manifestacije biti na državnom nivou.

Među prosvjetnim radnicima nema materijalno bogatih ljudi, ali imaju bogatstvo u brojnim generacijama djece koji ih rado sreću i kad zasnuju svoje obitelji.

"Kažu da sam najbogatiji Gračanlija, a u Gračanici ima puno bogatih ljudi. To je zato što imam 40 svojih generacija. Izuzetno ih volim i cijenim", kazao je Sead Korjenić, profesor u Mješovitoj srednjoj škola u Gračanici.

Dilista Bašić, iz Osnovne škole Kreka u Tuzli, kaže da se sjeća ko je u kojem redu i s kime sjedio. Skoro svako svoje dijete znam, učenika svoga", priča ona.

Djeca su im na svečanosti darovala dio onoga najljepšeg što su naučili od svojih nastavnika, a sve je pratila i poruka kako bi ova zemlja trebala učiniti sve da joj prosvjetari ne pripremaju generacije talenata za odlazak na rad u inozemstvo nego da oni ostanu i pomognu oporavak svojoj domovini.



federalna.ba/videoprilog Saliha Brkića (Dnevnik 2)

Priredio(la): FTV