TUZLARIJE - BILTEN TK

16.10.2013.
Međunarodni aerodrom ˝Tuzla˝ nastavlja sa odličnim rezultatima
I u septembru preko 9000 putnika




Statistički pokazatelji o bh. vazdušnom saobraćaju za septembar 2013. godine više su nego ohrabrujući za Međunarodni aerodrom "Tuzla". Pad broja putnika, koji je normalan nakon završetka ljetne sezone, pokazao se puno manjim od očekivanog. Primjera radi, dok Aerodrom "Sarajevo" u redovnom saobraćaju bilježi pad od 14, 4% u odnosu na august, na Aerodromu "Tuzla" broj putnika je manji za svega 6, 9%.

Aerodrom "Tuzla" je godinama tražio pouzdanog avio prevoznika i napokon ga je našao u kompaniji "Wizz Air". Za razliku od ranijih, moramo reći neozbiljnih pokušaja, kada ni putnici sa kupljenim kartama nisu imali nikakvu garanciju da će njihov avion poletjeti, Wizz Air je redovnim održavanjem linija za Bazel, Geteborg i Malme, stekao povjerenje putnika.



Ozbiljnost ove kompanije posebno je potvrđena u dvije incidentne situacije kada je došlo do privremenih odgađanja letova. U prvom slučaju, let iz Tuzle je odgođen zbog udara groma u avion na dolasku u Tuzlu. Zbog čekanja na dolazak tehničke ekipe i obaveznih sigurnosnih provjera aviona, ovaj let je kasnio 20 sati ali je ipak realizovan.

U drugom slučaju, let je odgođen zbog usisavanja ptice u avionski motor ali je Wizzair problem riješio tako što je iz Budimpešte poslao zamjenski avion, te je let realizovan sa svega četiri sata kašnjenja.

Pouzdanost u održavanju linija rezultirala je odličnim odzivom putnika pa je Wizz Air u augustu imao 154 putnika po letu, a u septembru 148. Koliko su ti brojevi veliki najbolje se može shvatiti u poređenju sa Aerodromom Banja Luka koji je u septembru imao 88 redovnih međunarodnih letova sa svega 7 putnika po letu.

Za četiri mjeseca Wizz Air je obavio 224 leta kojima je prevezao 33.975 putnika uz prosječno 151, 6 putnika po letu. Nema sumnje da su upravo ti podaci jedini razlog zbog kojeg je Wizz Air uvrstio Aerodrom "Tuzla" i u svoj zimski red letenja koji starta u zadnjoj sedmici oktobra i na snazi je do kraja marta naredne godine.



Uvrštavanje Aerodroma "Tuzla" u zimski red letenja predstavlja ogroman uspjeh za naš aerodrom. Puno je u Evropi malih gradova i aerodroma poput našeg i svi bi oni željeli da privuku neku Low cost kompaniju zbog čega su one u prilici da biraju i postavljaju uslove.

Linije se teško otvaraju ali lako ukidaju. Primjera radi, Wizz Air je, iako na beogradskom aerodromu ima stacionirana svoja dva aviona, iz zimskog reda letenja izbacio liniju za Oslo uz obećanje da će je ponovo uspostaviti u ljetnom periodu. U to ne vjeruju ni u Srbiji jer su već imali slično iskustvo sa linijom za Rim, jednom ukinuta linija teško se ponovo uspostavlja.

Zanimljivo je da su baš neki srbijanski portali specijalizovani za avionski saobraćaj i prodaju karata, počeli prognozirati da bi nakon ukidanja linije za Oslo Wizz Air mogao dva slobodna termina preusmjeriti na Aerodrom "Tuzla" uvodeći neku novu liniju. Naravno, bilo bi predobro da se to desi ali i bez nove linije uspjeh Aerodroma "Tuzla" u protekla četiri mjeseca premašio je očekivanja i najvećih optimista. Temelj je izgrađen i sada je najvažnije postojeće linije sačuvati, obezbjediti operativnost i sigurnost aerodroma i u zimskim mjesecima, a onda će doći i nove linije.

U nastavku možete pogledati statističke podatke za četiri bh. aerodroma. O putničkom saobraćaju smo skoro sve rekli pa zato obratite pažnju i na teretni jer nakon dugo vremena naš aerodrom se može pohvaliti i prevozom tereta. Čestitamo!



A.M.