TUZLARIJE - BILTEN TK

27.05.2008.
Premijer TK danas primio upravnika PD „Napredak“ Gradačac


Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Amir Hasić i pomoćnik ministra Samid Šarac susreli su se danas sa stečajnim upravnikom PD „Napredak“ Gradačac, u stečaju, Rahmanom Haseljićem.



Razgovarano je o pokretanju tzv. zdravog dijela ove firme.
Naime, investitor DOO Bibing Gradačac je izrazio spremnost da u saradnji sa dijelom PD Napredak u stečaju formira novu firmu i nastavi primarnu poljoprivrednu proizvodnju, što je bila osnovna djelatnost ovog preduzeća prije rata.

Udio PD Napredak Gradačac bit će obezbjeđenje 240 ha zemljišta, a 51% od vrijednosti investicije po procjeni sudskog vještaka uložit će DOO Bibing Gradačac.

Procjenjuje se da će ukupna vrijednost investicije biti više od 8 miliona KM.
U prvoj fazi se očekuje zapošljavanje između 25-30 radnika, a posao će biti ponuđen i radnicima PD Napredak Gradačac, njih sedam, koji su po pokretanju stečajnog postupka ostali bez posla. Tokom realizacije cijele investicije očekuje se zapošljavanje značajnog broja radnika.

Sud će u naredne tri godine nadzirati realizaciju ove investicije i poštivanje preuzetih obaveza, a rok za provođenje cijele investicije je 5 godina.

Ono što je važno naglasiti je da se zemlja sa kojom dio PD Napredak Gradačac u stečaju ulazi u novu firmu ne može otuđiti, davati pod hipoteku ili izdavati trećim licima.
Premijer Mujić je izrazio svoje zadovoljstvo zbog ovog izuzetnog uspjeha istakavši da se još jednom potvrdilo da kvalitetna saradnja stečajnog upravnika, lokalne zajednice, resornog Ministarstva i Vlade Kantona može obezbijediti šansu i za firme u kojima se proglasi stečaj. „Ovaj uspjeh veliki je kako zbog ozdravljenja dijela firme u stečaju i zapošljavanja radnika, tako i zbog činjenice da će biti pokrenuti novi kapaciteti u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, što je jedan od strateških pravac razvoja Tuzlanskog kantona“ istakao je premijer Mujić.

Ministar Hasić je naglasio da će Vlada Tuzlankog kantona odnosno resorno Ministarstvo kroz postojeće poticaje pružiti maksimalnu podršku novom preduzeću.

Izražena je nada da će istu šansu dobiti i preostali dio PD „Napredak“ Gradačac u stečaju.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.