TUZLARIJE - BILTEN TK

11.10.2013.
Skupština Tuzlanskog kantona
Stanje u privredi je loše i treba ga hitno mijenjati


Foto - arhiva

Skupština Tuzlanskog kantona je na jučer održanoj tematskoj sjednici razmatrala Analizu stanja privrede Tuzlanskog kantona sa programom aktivnosti i mjera za stvaranje boljeg ambijenta za održivost i razvoj privrede u Tuzlanskom kantonu.

Analizu je sačinila Vlada, a svoje nalaze prezentovali su savjetnik premijera Igor Rajner i ministar industrije, energetike i rudarstva Zdenko Knežiček. Stavove o stanju u privredi i sugestije kako ih prevazići, za skupštinskom govornicom su iznijeli i predstavnici kantonalne privredne komore i udruženja poslodavaca. Od strane predstavnika nekoliko granskih sindikata iznešeno je njihovo viđenje problema i očekivanja kako de se riješe problemi radnika.

Svi učesnici rasprave su bili složni u jednom: stanje u privredi je loše i treba ga hitno mijenjati.

Poslanici Tuzlanskog kantona su nakon rasprave i brojnih pojedinačnih prijedloga bili jednoglasni u ocjeni da je Analiza tek dobro polazište za izradu kvalitetnijih i preciznijh mjera sa rokovima i nosiocima.
Skupštinskim zaključkom je naloženo da kolegij Skupštine zaduži Vladu da u saradnji sa sindikatima, udruženjem poslodavaca, privrednicima, Kantonalnom privrednom komorom sačini prijedlog hitnih kratkoročnih i prijedlog dugoročnih mjera kojima bi se stanje u privredi urgentno i sistematično mijenjalo

Interesantno je da je u svojim obraćanjima, više poslanika predlagalo da se slične tematske rasprave održavaju i češće, jer to zahtijevaju ne samo problemi i privredi nego i vrlo visoka nezaposlenost u Tuzlanskom kantonu.

M.B.