TUZLARIJE - BILTEN TK

23.10.2013.
Trka za život - Race for Survival 2013
Svjetski štafetni maraton trčan i u Tuzli

Preko 50.000 djece u 67 zemalja zahtjevaju od od svojih političara da poduzmu hitne mjere trčeći danas Svjetski maraton "Trka za život". U globalnoj akciji učestvovali su i Tuzlaci. Djeca i njihovi nastavnici, profesori, treneri ali i zvaničnici Tuzle, ukazali su na činjenicu da veliki broj djece u svijetu umire od uzroka koji se može spriječiti.

Mnogi, koji imaju sreću da žive u ugodnom domu, imaju ispravnu vodu za piće i dovoljno hrane, nisu ni svjesni da elementarne stvari milioni nemaju.


Djeca za djecu


- Današnji događaj je događaj od globalne važnosti. Nastojimo privući pažnju na veliku smrtnost djece i to od uzroka koji se mogu spriječiti. Najčešći je neuhranjenost. I kod nas ima puno siromašne djece, zato moramo ukazati na probleme djece, posebno romske populacije koja su 5 puta pothranjenjija i 2 puta više zaostaju u razvoju od ostalih, kazala je Aida Bekić iz Organizacije "Save the Children".



Organizacija "Save the Children" drugu godinu uzastopno organizuje svjetski maraton pod nazivom Trka za život (Race for Survival). Radi se o simultanoj štafetnoj trci koja se ove godine održava u 67 zemalja svijeta. Na ovom globalnom sportskom događaju učestvuju djece uzrasta 11-13 godina sa željom da skrenu pažnju svjetske javnosti na činjenicu da u svijetu još uvijek ogroman broj djece umire prije nego što napuni 5 godina. Naime, svakih pet sekundi u svijetu jedno dijete umre od bolesti koje se mogu spriječiti.


Načelnik i mažoretkinje


- Radi se o humanoj akciji, 50.000 djece će istovremeno potrčati, u pitanju je važna aktivnost, da se obrati veća pažnja na činjenicu da djeca umiru zbog siromaštva. Sve se manje djece rađa, isti političari govore o povećanju nataliteta ali nisu zakonom regulisali zaštitu djece. Budžeti svih nivoa vlasti moraju biti prilagođeni potrebama djece, kazao je načelnik Imamović.

U maratonu su danas učestvovala djeca iz tuzlanskih osnovnih škola i nevladine organizacije "Zemlja djece". Podršku su dali Nermina Hadžigrahić, ministrica zdravstva TK, Adem Šehidić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, načelnik Jasmin Imamović, a djeci je posebno zanimljiv bio muzičar Elvir Laković Laka.

S.M.