TUZLARIJE - BILTEN TK

22.10.2013.
Najava
Svjetski maraton - Trka za život (Race for Survival 2013)


Povodom Globalnog dana akcije Save the Children-a ukazujemo na ogromnu nepravdu umiranja djece od bolesti koje se mogu spriječiti i odlučno nastojimo da ubrzamo napredak kako bismo spasili dječije živote. Ove godine će preko 50, 000 djece u 67 zemalja zahtijevati od svojih lidera da poduzmu hitne mjere trčeći 23. oktobra Svjetski maraton „Trka za život“



Organizacija Save the Children drugu godinu uzastopno organizira svjetski maraton pod nazivom Trka za život (Race for Survival ). Radi se o simultanoj štafetnoj trci koja se ove godine održava u 67 zemalja svijeta. Na ovom globalnom sportskom događaju učestvovat će preko 50.000 djece uzrasta 11-13 godina, koja u svakoj zemlji učesnici, na isti dan, trče ukupnu dužinu maratona (42.195m) sa željom da skrenu pažnju svjetske javnosti na činjenicu da u svijetu još uvijek ogroman broj djece umire prije nego što napuni 5 godina. Naime, svakih pet sekundi u svijetu jedno dijete umre od bolesti koje se mogu spriječiti.
Save the Children će bosanko-hercegovačku Trku za život održati u Tuzli na stadionu “Tušanj ”, 23. oktobra sa početkom u 10:30h. U maratonu će učestvovati djeca iz tuzlanskih osnovnih škola i nevladine organizacije „Zemlja djece“ Naime, ukupno vrijeme u kojem će se istrčati predviđena dužina će se porediti sa postignutim vremenom u ostalim zemljama, te će se proglasiti najbolji tim na svjetskom nivou. Rezultati ne webu se objavljuju nakon svakih 6 pretrčanih kilometara. Kako bi se podstakao takmičarski duh, zadati cilj jeste da se obori svjetski rekord u maratonu, koji drži Patrick Makau iz Kenije, koji je i promoter ove trke u svojoj zemlji.


Veliki broj predstavnika vlasti i poznatih ličnosti iz cijelog svijeta učestvuje u trkama u svojim matičnim zemljama. Osim javnih ličnosti, predviđeno je i prisustvo visokih kantonalnih zvaničnik. Tako će u Bosni i Hercegovini svoju podršku trci dati Jasmin Imamović načelnik Tuzle; Adem Šehidić ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK; Nermina Hadžigrahić ministrica zdravstva TK.
U Bosni i Hercegovini trci za život će se i ove godine pridružiti muzičar Elvir Laković Laka.


Osim globalnog cilja, trka ima i svoju lokalnu dimenziju. Naime, u Bosni i Hercegovini trka ima za cilj da skrene pažnju na vidljiv i konstantan trend rasta broja djece koja imaju status siromašnih i evidentan porast korisnika socijalne pomoći. Najugroženija kategorija su socijalno isključena djeca, najčešće nevidljiva u sistemu zaštite.