TUZLARIJE - BILTEN TK

28.05.2008.
Počelo uklanjanje nelegalnih autootpada u TK-a
Prvi na redu Srebrenik gdje ima čak 20 autootpada bez dozvole


Inspektori Uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, uz asistenciju policajaca PS Srebrenik i pripadnika Jedinice za specijalne namjene MUP-a TK-a, jučer su započeli akciju uklanjanja nelegalnih autootpada na području srebreničke općine.

Uklanjanje je uslijedilo desetak dana nakon preventivne akcije Uprave za inspekcijske poslove TK-a u okviru koje su svi vlasnici nelegalnih autootpada upozoreni da u predviđenom roku otklone uočene nedostatke.

- U Srebreniku smo registrirali čak 20 nelegalnih autootpada, čiji vlasnici izgleda nisu ozbiljno shvatili naše upozorenje. Zbog toga smo krenuli u akciju fizičkog uklanjanja tih autootpada. Na samom početku odabrali smo Srebrenik koji, uz Tuzlu, ima najveći broj nelegalnih otpada - ističe Besim Duraković, direktor Uprave za inspekcijske poslove TK-a.

Predstavnici firmi koje je angažirala Uprava za inspekcijske poslove TK-a, specijalnim mašinama presovali su i odvezli stare automobile s autootpada u Ćehajama i Špionici. Akcija se nastavlja i narednih dana. Zajedno s inspektorima u akciji su učestvovali i carinski i kriminspektori koji su kontrolisali registarske tablice, saobraćajne dozvole i carinsku dokumentaciju polovnih automobila.

Pojedini vlasnici autootpada, nakon saznanja o početku akcije, pokušali su skloniti jedan broj putničkih vozila na druge lokacije, ali su ih policajci pronašli na parkingu benzinske pumpe OMV u Špionici i privremeno ogradili policijskim trakama.

Protiv svih vlasnika bit će poduzete zakonske sankcije, a ako se u toku kontrole pokaže da ima i elemenata krivične odgovornosti, ističe Duraković, u akciju će se uključiti i Kantonalno tužilaštvo Tuzla.

(Avaz)

Priredio(la): S.M.