TUZLARIJE - BILTEN TK

04.11.2013.
Vlada TK
Penzionisano 30 uposlenica Fabrike obuće „Aida“ Tuzla


Zbog odlaska u penziju petak je bio veliki dan za 30 uposlenica Fabrike obuće „Aida“ Tuzla. Tim povodom za njih je upriličen svečani susret sa menadžmentom fabrike i predstavnicima Ministarstva industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK. Realizacijom zadataka postavljenih 2011. godine Vlada i Ministarstvo uspjeli su pomoći uposlenicama Aide da odu u zasluženu penziju.



„Uposlenica sam u Fabrici obuće Aida od 1973. godine i s puno sreće stekla uslove za penziju“ kazala je Katica Krajnović, radnica Fabrike obuće „Aida“ Tuzla.
Realizacijom obećanja donesen je osmjeh na lice za ukupno 152 radnika Fabrike obuće Aida Tuzla. U proteklom periodu izmirena su dugovanja i uvezan radni staž, tako da je danas upriličena skromna svečanost za 30 radnica koje su primile rješenje za odlazak u zasluženu penziju.

„Kod privatizacije Rudnika krečnjaka Vijenac, mi smo po zakonu imali pravo 15% sredstava usmjeriti na „Eskrow“ račun. Tim sredstvima smo uvezali radni staž za sve radnice koje su stekle uslove za penziju“ pojasnio je Ishak Gergić, Pomoćnik Ministra za industriju u Vladi TK.

Četrdeset godina radnog staža zaokružila je i Emira Lukić, koja s ponosom ističe radost zbog odlaska u penziju, „čitav rat sam radila, bilo je prekrasnih dana, mladost je to bila, puno nas je bilo, i lijepih i ružnih, al mi nikada nije palo napamet da napustim i da odem u druge pogone“.

„Aida trenutno broji 330 radnika, sljedeći su koraci povećati obim poslova, raditi na organizaciji društva“ riječi su direktora Fabrike Zejćira Mehića.

Do kraja ove godine u Fabrici obuće „Aida“ će još samo jedna uposlenica steći pravo za odlazak u penziju, što je dovoljan pokazatelj trenutnog statusa ove fabrike, kao i djelovanja Vlade Kantona i resornog ministarstva.


Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK